• JUMĂTATE DE PEDEASPĂ ISPĂŞITĂ • Încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Poarta Albă din luna februarie 2009, constănţeanul Sorin Bogdan Zvîrcolescu, de 25 ani, a solicitat Judecătoriei Medgidia eliberarea condiţionată. Solicitarea sa va fi discutată de judecători pe 10 septembrie. Tânărul a fost condamnat definitiv, în luna noiembrie 2008, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani de detenţie pentru trafic de influenţă, după ce instanţele constănţene îi dăduseră o pedeapsă de doi ani cu suspendare. El a ajuns după gratii abia în februarie 2009, întrucât a dispărut imediat ce a aflat că va merge la închisoare. Dat în urmărire generală, Zvîrcolescu a fost ridicat de pe o stradă din Bucureşti şi încarcerat, în baza mandatului de executare a pedepsei emis de Tribunalul Constanţa. În prezent, el a ispăşit jumătate din timpul pe care trebuia să îl petreacă în închisoare, iar magistraţii urmează să-i analizeze cererea de a ieşi din penitenciar. Potrivit actului de inculpare, Zvîrcolescu a fost prins în flagrant pe 29 noiembrie 2006, pe terasa restaurantului „New Safari”, din Constanţa, în timp ce primea suma de 300 de milioane de lei vechi de la o bătrână ce fusese strămutată din Bulgaria. Tânărul, administrator la o societate comercială, a încercat să obţină bani cu promisiuni false. El a minţit o femeie, pe Elena Bododel, că o poate ajuta într-o problemă, dar a cerut în schimbul favorului sume mari de bani.
• DENUNŢAT LA DNA • Flagrantul a fost organizat după ce nepotul bătrânei l-a denunţat pe Zvîrcolescu. Conform procurorilor DNA, femeia, a cărei familie fusese strămutată din Bulgaria, trebuie să primească, potrivit Legii 9/1998, despăgubiri de la Statul Român în valoare de peste 1,8 miliarde de lei vechi. Cererea a fost formulată încă din 1999 însă, cum acest gen de demersuri se desfăşoară lent, a fost aprobată abia în iunie 2006. Femeia ar fi trebuit să mai aştepte încă destul timp până să primească despăgubirile, în două tranşe. Nepotul femeii a aflat că Sorin Bogdan Zvîrcolescu ar avea relaţii la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi că ar fi ajutat pe altcineva cu o problemă similară, aşa că a apelat la el. Cei doi s-au înţeles ca, din valoarea primei tranşe, Zvîrcolescu să primească 40%, iar din a doua, 60%. După cinci zile de la data la care i-a dat toate actele necesare, femeia a primit 775 milioane lei vechi, respectiv prima tranşă. Nemulţumiţi că vor trebui să-i dea lui Zvîrcolescu 300 milioane lei vechi, oamenii i-au sesizat pe procurorii anicorupţie. În plus, observând că nepotul bătrânei nu prea mai are de gând să-i dea banii promişi, Zvîrcolescu începuse să-i ameninţe că le va da foc la casă, la maşină sau chiar că-i va omorî. În urma denunţului formulat, Zvîrcolescu a fost prins în flagrant şi trimis în judecată.
• REVIZUIRE RESPINSĂ • Pe tot parcursul procesului, Zvîcolescu s-a declarat nevinovat şi a dat vina pe nişte interlopi, fără să le dezvăluie numele întrucât aceştia îi ameninţau familia. După cinci luni de la încarcerare, bărbatul a formulat cerere de revizuire a sentinţei, aducând în faţa instanţei un martor neaudiat până atunci de judecători. Valeriu Florin Dumitraş a luat toată vina asupra lui, susţinând că el l-a ameninţat şi l-a bătut pe Zvîrcolescu să comită fapta de trafic de influenţă, însă instanţa nu a ţinut cont de declaraţia acestuia şi a respins revizuirea dosarului.