Condamnații vor executa pedepsele acasă, cu brățară electronică la picior?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Legea a fost adoptată tacit

Condamnații vor executa pedepsele acasă, cu brățară electronică la picior?

Politică 07 Noiembrie 2017 / 18:09 6836 accesări

Senatul a adoptat tacit, marţi, proiectul iniţiat de 11 senatori PNL, prin care se propun ca măsuri alternative de executare a pedepselor privative de libertate supravegherea cu brăţară electronică, echivalarea zilelor de muncă în folosul comunităţii şi executarea pedepsei în weekend. Practic, cei care sunt condamnați la închisoare vor putea să își execute pedeapsa stând acasă (fiind monitorizați cu brățări speciale electronice), să execute pedeapsa muncind în folosul comunității, să meargă în pușcărie doar în weekend sau chiar să combine munca în folosul comunității cu executarea pedepselor în weekend.

Senatul a adoptat tacit, marţi, proiectul iniţiat de 11 senatori PNL, prin care se propun ca măsuri alternative de executare a pedepselor privative de libertate supravegherea cu brăţară electronică, echivalarea zilelor de muncă în folosul comunităţii şi executarea pedepsei în weekend. În expunerea de motive, se arată că „se urmăreşte adoptarea unui set de măsuri de executare a pedepsei, cu caracter judiciar, pe care judecătorul să le poată aplica pentru înlocuirea pedepsei cu executare în regim de detenţie atunci când individualizează pedeapsa cu închisoarea”. Practic, cei care sunt condamnați la închisoare vor putea să își execute pedeapsa stând acasă (fiind monitorizați cu brățări speciale electronice), să execute pedeapsa muncind în folosul comunității, să meargă în pușcărie doar în weekend sau chiar să combine munca în folosul comunității cu executarea pedepselor în weekend.

ÎN CE CONDIȚII SE EXECUTĂ PEDEPSELE ACASĂ, ÎN WEEKEND SAU PRIN MUNCĂ

Potrivit actului legislativ, măsura executării la domiciliu a pedepsei prin supraveghere cu brăţară electronică se poate aplica doar pentru pedepsele de până la trei ani de închisoare şi nu poate înlocui măsura privativă de libertate pentru recidivişti şi cei condamnaţi pentru infracţiuni cu violenţă sau profitând de starea de neputinţă fizică sau psihică a victimei, ori de infracţiuni de corupţie. De asemenea, executarea pedepsei în zilele de sâmbătă şi duminică se poate realiza în regim deschis de detenţie, doar în centre de detenţie special înfiinţate în acest scop, şi îi vizează doar pe cei condamnaţi la închisoare de până la patru ani, fiind exceptate aceleaşi persoane ca la supravegherea cu brăţară electronică. Echivalarea muncii în folosul comunităţii se realizează prin raportul de două zile de muncă la o zi de detenţie. Munca se prestează la unitatea desemnată de judecător în regim de 8 ore pe zi, indiferent de intervalul orar. „Pentru aplicarea reglementării este necesar ca statul român să procedeze la redimensionarea sistemului de probaţiune, astfel încât acesta să ajungă la 5.000 de inspectori de probaţiune şi la implicarea comunităţilor locale în asigurarea condiţiilor pentru executarea măsurilor alternative”, se precizează în expunerea de motive, semnată în numele iniţiatorilor de senatorul PNL Alina Gorghiu. Termenul de adoptare tacită în cazul acestei legi s-a împlinit la 30 octombrie, iar proiectul va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.



12