Condiţii dure pentru promovarea la instanţa supremă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Condiţii dure pentru promovarea la instanţa supremă

Justiție 13 Decembrie 2011 / 00:00 1948 accesări

Guvernul începe procedurile de angajare a răspunderii pentru legile privind promovarea judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Promovarea în funcţia de jucător la ÎCCJ se va face dintre judecătorii şi procurorii care îndeplinesc următoarele condiţii: cinci ani în funcţia de judecător la Curtea de Apel sau de procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel ori Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, calificativul „foarte bine” obţinut la ultimele trei evaluări, nicio sancţiune disciplinară şi vechime în funcţia de judecător sau procuror de cel puţin 15 ani.

PROMOVARE PRIN CONCURS Promovarea la instanţa supremă se va face numai prin concurs. Comisiile de concurs vor fi numite prin hotărârea CSM şi sunt alcătuite dintr-un judecător de la ÎCCJ, un profesor universitar care are încheiat un contract de muncă pe durată nedeterminată cu o Universitate de cercetare avansată şi educaţie şi un formator al Institutului Naţional al Magistraturii (INM), având cel puţin gradul de judecător de Curte de Apel. În cadrul probei având ca obiect evaluarea hotărârilor judecătoreşti redactate în cazul judecătorilor sau a actelor din faza de urmărire penală sau în faza judecăţii, în cazul procurorilor, din comisiile de concurs mai fac parte şi câte un avocat cu înaltă reputaţie profesională, propus de Uniunea Naţională a Barourilor din România şi un psiholog propus de Colegiul Psihologilor din România.

SENTINŢELE DIN ULTIMII 10 ANI O pondere semnificativă în cadrul concursului o vor avea sentinţele judecătorilor sau, după caz, rechizitoriile procurorilor din ultimii 10 ani, care vor fi publicate pe site-ul CSM, ca de altfel şi actele emise de procuror în ultimii zece ani. Ele vor sta în dezbatere publică 30 de zile, iar comisia de concurs le va evalua după expirarea perioadei. După evaluarea sentinţelor, candidaţii sunt intervievaţi în faţa plenului CSM, care evaluează aspectele referitoare la conduită, deontologie şi integritatea candidaţilor. Punctajul maxim ce poate fi atribuit la primele două probe este de 100 de puncte – 75 puncte la prima probă şi 25 de puncte la proba interviului. Punctajul minim pentru a fi declarat admis în vederea susţinerii probelor scrise este de 80 de puncte. Testarea scrisă cuprinde, la rându-i, patru probe. Pentru a fi declarat admis, candidatul trebuie să obţină la probele scrise minim media opt, cu condiţia ca la fiecare probă scrisă să fi obţinut nota minimă de şapte.



12