Condițiile de trai în închisorile din România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Raportul anual privind Drepturile Omului

Condițiile de trai în închisorile din România

Justiție 04 Martie 2017 / 14:10 1882 accesări

Condițiile de trai din închisorile din România rămân în continuare aspre și nu întrunesc standardele internaționale, susţine raportul anual privind Drepturile Omului al Departamentului american de Stat. Abuzul autorităților asupra prizonierilor continuă să fie o problemă în închisorile din România. Conform presei și ONG-urilor, gardienii asaltează prizonierii, aceștia fiind de asemenea atacați și abuzați de alți deținuți. În luna martie, Guvernul român a adoptat noi reglementări pentru închisori și pentru perioada de detenție premergătoare proceselor, în scopul aducerii legilor în conformitate cu legislația penală, aflată în vigoare din anul 2014. Potrivit cifrelor oficiale, suprapopularea închisorilor reprezintă o altă problemă, în mod special faptul că nu este împlinit standardul Comitetului Consiliului European pentru Prevenirea Torturii, de aproape patru metru pătrați destinați fiecărui prizonier. În iulie 2016, în România fiind deținute 28.278 de persoane, deși închisorile aveau spațiul necesar numai pentru 18.826 dintre acestea. În timp ce s-au remarcat anumite îmbunătățiri precum reparații și reamenajare, îndeosebi în spațiile deja existente, condițiile rămân în continuare aspre în cadrul sistemului de detenție.

În iulie 2016 au izbucnit mai multe proteste, acestea răspândindu-se la aproape jumătate din închisorile statului român, față de condițiile aspre de trai. Protestatarii au făcut greva foamei, au ars saltele și au aruncat cu sticle în gardieni. Mai mulți deținuți dintr-o serie de închisori susțin că au fost bătuți de gardieni în timpul intervențiilor de a opri protestele din închisori, o parte din aceste acuzații fiind confirmate în urma unei anchete întreprinse de Administrația Națională a Penitenciarelor. Unii dintre aceștia au declarat că se tem să vorbească din cauza eventualelor repercursiuni.

Potrivit rapoartelor Administrației Naționale a Penitenciarelor, în primele opt luni ale anului 2016, 58 de persoane au murit în închisorile românești, trei dintre aceștia sinucigându-se, iar restul din cauza unor boli și afecțiuni de sănătate. În septembrie și octombrie 2016, angajații penticenciarelor au inițiat proteste față de condițiile de muncă inadecvate și orele suplimentare neplătite.

În luna aprilie a anului trecut, Guvernul a adoptat un plan de investiție ce se va întinde până în anul 2023, pentru îmbunătățirea condițiilor de trai și crearea de spații suplimentare în închisorile din România. Planul a fost adoptat pentru a evita o decizie a Curții Europene pentru Drepturile Omului ce ar putea sista toate cazurile legate condițiile de trai din închisori până când situația sistemică este remediată. În luna octombrie, fostul ministru al Justiției, Raluca Prună, a declarat că a mințit în fața Curții Europene pentru Drepturile Omului, atunci când a raportat că Guvernul deținea banii necesari pentru penitenciare, notând că documentația oferită de aceasta nu era de fapt bazată pe alocarea bugetară actuală. Potrivit unui raport al Asociației Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, un anumit număr al închisorilor din România nu oferă asistență medicală suficientă, calitatea mâncării este proastă și uneori aceasta este insuficientă. În unele închisori sistemul de încălzire și ventilație este inadecvat, nu există un număr suficiente de băi, condițiile de igienă sunt slabe, lipsește oportunitatea locurilor de muncă, iar activitățile educaționale sunt insuficiente.

Conform raportului, autoritățile independente nu investighează întotdeauna acuzațiile credibile în pribvința condițiilor inumane.



12