Deţinerea a sute de copii în centrele pentru imigranţi din Marea Britanie este dăunătoare, iar miniştrii ar trebui să modifice politica, avertizează medicii, ca urmare a unui raport privind prejudiciile aduse sănătăţii solicitanţilor de azil. Potrivit Colegiului Regal al medicilor pediatri, copiii ai căror părinţi încearcă să obţină azil în Marea Britanie sunt între cei mai vulnerabili din comunitate şi necesită un tratament special şi uman. Într-o declaraţie comună, cele trei Colegii Regale şi Facultatea de Sănătate Publică au precizat că tinerii şi copiii deţinuţi în centrele pentru imigranţi ar trebui consideraţi ca fiind ”copii cu nevoi speciale”. De asemenea, au cerut Guvernului să transfere Servicului Naţional de Sănătate răspunderea pentru îngrijirea persoanelor aflate în detenţie de la Ministerul de Interne.
În Marea Britanie sunt deţinuţi anual 1.000 de copii în centrele pentru imigranţi. Ei provin din familii ce urmează a fi expulzate din Marea Britanie şi care sunt deţinuţi conform unor decizii administrative, fără o supraveghere judiciară, se arată în raport. Perioada medie de detenţie a copiilor la principalul centru de detenţie din Marea Britanie, Yarl\'s Wood din oraşul Bedforshire, este de 15 zile, dar aproape o treime din aceştia sunt ţinuţi mai mult de o lună. Ministerul de Interne susţine însă că aceşti copii primesc un tratament uman şi compasiune, iar detenţia este ultimul resort.
Un număr de 214 milioane de imigranţi există în prezent pe plan mondial, acesta fiind cel mai mare număr de persoane în astfel de situaţie, a informat, joi, Organizaţia Internaţională pentru Migraţii. Acestora li se adaugă circa 700 de milioane de persoane strămutate pe plan intern. Între cauzele acestui fenomen sunt menţionate creşterea demografică, îmbunătăţirea transporturilor, globalizarea economică, precum şi conflictele armate şi catastrofele naturale. Şi schimbările climatice constituie o importantă cauză a imigraţiei, fiind semnalat faptul că până la un miliard de persoane s-ar putea vedea obligate să migreze din cauza schimbărilor climatice până în anul 2050. Pentru a se face faţă acestui fenomen, este nevoie de o mai bună politică de integrare şi nu de înăsprirea condiţiilor de acordare a vizelor. Totodată, închiderea frontierelor ar putea favoriza căderea imigranţilor în mâinile traficanţilor şi a reţelelor criminale. Referitor la ţările de primire, imigranţii ocupă unele locuri de muncă pe care populaţia autohtonă le respinge şi care, dacă s-ar închide frontierele, ar rămâne vacante, ceea ce ar avea consecinţe negative asupra creşterii economice a statelor bogate. Activitatea imigranţilor în străinătate se repercutează şi asupra ţărilor de origine.