Condiţiile pentru reluarea antrenamentelor în sporturile individuale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Condiţiile pentru reluarea antrenamentelor în sporturile individuale

Sport 13 Mai 2020 / 15:34 856 accesări

Ministrul Tineretului şi Sportului din România, Ionuţ Stroe, a prezentat miercuri, într-o conferinţă de presă, condiţiile în care pot fi reluate pregătirile în sporturile individuale, după încheierea stării de urgenţă cauzată de pandemia de coronavirus.

„Dorim să redeschidem cât mai multe discipline sportive, dar o vom face gradual şi cu multă precuaţie. Totul este calculat, anticipat, nu la mica înţelegere sau după ureche. Din data de 15 mai se vor relua mai multe sporturi în aer liber şi individual. Aeronautica, alpinismul, atletismul, probele de alergare, automobilismul, kaiacul, canotajul, ciclismul, echitaţia, golful, kartingul, motociclismul, tenisul individual, tir cu arcul, bărci cu vele şi pregătirea fizică generală”, a declarat Ionuţ Stroe.

Vor fi permise doar activităţile sportive desfăşurate pe terenuri în aer liber, iar pe parcursul antrenamentelor trebuie să fie menţinută o distanţă între participanţi, urmând ca măsurile de igienizare la locurile de pregătire să fie asigurate cu maximă atenţie.

În privinţa fotbalului, Ionuţ Stroe a spus: „Cu cei de la fotbal am avut un dialog consistent. Au fost cei mai insistenţi. Şi-au asumat ordinul şi condiţiile impuse de noi. Probabil că după data de 15 cluburile din liga întâî şi vor relua antrenamentele. Testul Covid se va face de trei ori. Cluburile pot intra în cantonament din prima zi şi vor rămâne în cantonament. Dacă situaţia ne va permite, vom putea relaxa măsurile. Am făcut referiri la o lună de competiţie şi una de pregătiri. Până la 25 mai - 1 iunie vom putea avansa un calendar privind reluarea competiţiilor. Depindem de lucruri pe care le cunoaştem mai puţin acum. Există o sincronizare cu celelalte campionate europene”.

Măsuri care preced antrenamentul

Orice antrenament trebuie să fie precedat de o procedură de auto-evaluare. Simptomele comune ale îmbolnăvirii de COVID-19 sunt: tuse, febră, dificultate în respiraţie (creşterea frecvenţei respiratorii), cu debut brusc. Alte simptome care pot apărea sunt: nas înfundat, secreţii nazale fluide, dureri în gât, dureri de cap, dureri musculare, diaree, stare de oboseală. Persoanele care prezintă unul sau mai multe dintre aceste simptome sau l-au prezentat în ultimele două săptămâni trebuie să urmeze procedurile descrise de autorităţile sanitare şi să nu părăsească locuinţa pentru a se antrena.

Deplasarea către şi de la locul de desfăşurare a antrenamentului trebuie să se facă respectând toate măsurile de protecţie dispuse de autorităţi (de exemplu, purtând echipament de protecţie personală).

La locul de antrenament trebuie să fie pregătite măsuri pentru igienizarea şi/sau dezinfectarea mâinilor şi a echipamentului sportiv cu produse biocide avizate.

Condiţii de antrenament

1) Condiţii general valabile

a) Se permite practicarea activităţilor sportive doar pe terenuri în aer liber. Desfăşurarea activităţilor în săli, baloane presostatice sau alte structuri închise este interzisă.

b) Pe tot parcursul antrenamentului, trebuie să fie păstrată o distanţă de siguranţă faţă de celelalte persoane care ar putea să fie prezente. Această distanţă este de cel puţin 2 metri în perioadele de repaus şi de cel puţin 6 metri în perioadele de activitate fizică intensă, pentru a ţine cont de faptul că particulele de transpiraţie ori salivă se pot transmite pe distanţe mult mai mari în acest context.

c) Este interzis scuipatul în spaţiul de antrenament.

d) Este permisă, cu condiţia respectării tuturor măsurilor de distanţare socială şi igienă personală, pregătirea fizică generală în aer liber (stretching, elemente din şcoala alergării, exerciţii de echilibru şi orientare spaţială din gimnastică, exerciţii cu propria greutate, exerciţii de tehnică şi tactică individuală prin reprezentare mentală a adversarului sau a unei situaţii specifice de luptă/joc, execuţia tehnică/tactică de tip box cu umbra, aruncarea la coş/poartă fără minge etc.).

e) În cazul sportivilor de performanţă, care sunt asistaţi de antrenor şi alţi specialişti, distanţa de siguranţă trebuie păstrată inclusiv în timpul şedinţelor tehnice. În cazul în care medicul sportiv este de faţă, el trebuie să poate echipamentul de protecţie pe tot parcursul interacţiunii directe cu sportivul.

f) Echipamentul sportiv (de exemplu: bicicleta, racheta de tenis, arcul etc.) trebuie să fie folosit exclusiv de o singură persoană sau să fie dezinfectat complet înainte de a trece de la un sportiv la altul.

2) Condiţii specifice

a) Aeronautică - Sunt permise doar activităţile care se pot practica individual, în condiţii de siguranţă.

b) Atletism - În timpul probelor de alergare, distanţa între sportivi trebuie să fie de minimum 10 metri.

c) Automobilism -În interiorul unui automobil va fi prezentă o singură persoană.

d) kaiac - Sunt permise doar probele care presupun prezenţa unei singure persoane în ambarcaţiune. Distanţa de siguranţă între ambarcaţiuni este de minimum 6 metri.

e) Canotaj - Sunt permise doar probele care presupun prezenţa unei singure persoane în ambarcaţiune. Distanţa de siguranţă între ambarcaţiuni este de minimum 6 metri.

f) Ciclism - Distanţa de siguranţă între sportivi este de minimum 10 metri.

g) Echitaţie - Distanţa de siguranţă între sportivi este de minimum 10 metri.

h) Tenis la simplu - Pe un teren de tenis este permis accesul a cel mult trei participanţi (2 jucători, 1 antrenor/medic etc.). Nu este permis accesul pe teren al copiilor de mingi. Schimbarea terenurilor nu este permisă. În măsura în care este posibil, jucătorii îşi vor marca propriile mingi şi le vor folosi doar pe acestea la serviciu. La sfârşitul meciului, strângerea mingilor se va efectua doar cu ajutorul tuburilor special concepute sau cu ajutorul altor echipamente care nu implică un contact direct cu pielea jucătorilor.

i) Yachting - Sunt permise doar probele care presupun prezenţa unei singure persoane în ambarcaţiune. Distanţa de siguranţă între ambarcaţiuni este de minimum 6 metri. Pregătirea ambarcaţiunii în vederea ieşirii pe apă se face cu respectarea distanţării sociale şi cu utilizarea echipamentelor de protecţie personală.

Condiţii după antrenament

1. Echipamentele sportive trebuie dezinfectate cu atenţie după fiecare folosire.

2. Îmbrăcămintea folosită în timpul antrenamentului trebuie pusă direct într-o sacoşă închisă ermetic, urmând ca după aceea să fie spălată la o temperatură de peste 80 grade.

3. Tratamentul de refacere (fizioterapie, kinetoterapie) trebuie făcut cu respectarea precauţiilor: este de preferat să fie făcut doar de persoanele care au absolută nevoie. În orice moment, în afara personalului medical esenţial, în zona de fizioterapie/kinetoterapie trebuie să fie prezentă o singură persoană. Personalul medical trebuie să fie dotat cu echipament de protecţie personală.



12