Condițiile proaste din penitenciare îi împing pe condamnați la suicid

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Raportul Avocatului Poporului

Condițiile proaste din penitenciare îi împing pe condamnați la suicid

Justiție 09 Decembrie 2015 / 16:29 1608 accesări

Este binecunoscut faptul că penitenciarele din România nu oferă cele mai bune condiții de executare a pedepselor primite de cei care sunt certați cu legea. Din câte se pare, tocmai aceste condiții îi determină pe unii dintre deținuți să își încheie socotelile cu viața. Potrivit unui raport făcut public de Avocatul Poporului, suicidul reprezintă una dintre cauzele deceselor înregistrate în penitenciarele românești, metoda cea mai des folosită fiind spânzurarea. Din anchetele efectuate de reprezentații instituției Avocatului Poporului a rezultat că în anul 2014 și în prima parte a anului 2015 s-au înregistrat în penitenciarele din România opt astfel de cazuri, dintre care trei doar la Penitenciarul Galați.

În acest raport, Avocatul Poporului menționează și unele exemple de sinucideri în cazul cărora s-a sesizat din oficiu. Astfel, în cazul unui deținut de la Penitenciarul Codlea care a fost găsit spânzurat de grilajul de la geamul băii camerei de deținere și a decedat ulterior la spital, verificările efectuate au relevat că sinuciderea a survenit "pe fondul unei vești proaste primite de la familie cu privire la starea medicală a fiicei sale".

"Deținutul prezenta la încarcerare o stare depresivă, cu tentative de suicid în trecut (ingerare de obiecte, medicamente, incendiere, aruncare de la etaj), fiind diagnosticat cu tulburare mixtă de personalitate. În luna ianuarie 2014, a mai avut o tentativă de suicid și a fost prezentat la spitalul de psihiatrie pentru consultații și tratament adecvat. În timpul consilierii psihologice, a exprimat îngrijorări foarte mari referitoare la starea de sănătate a fiicei sale, afirmând totodată că are probleme de relaționare cu soția", se arată în raportul prezentat de Avocatul Poporului.

Un alt exemplu în care Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu este cel al unui deținut de la Penitenciarul Rahova găsit spânzurat cu un șnur de grinda de deasupra ușii de acces în grupul sanitar al celulei.

"Din discuțiile purtate cu medicul a rezultat că, anterior producerii evenimentului, deținutul a fost la cabinetul medical, fiind neliniștit deoarece aflase că o să primească o pedeapsă mare și că o să fie transferat la Penitenciarul Giurgiu", afirmă Avocatul Poporului.

În urma analizării situației din penitenciare, Avocatul Poporului a propus și măsuri judiciar-administrative. Una dintre ele se referă la creșterea rolului serviciilor de asistență socială și de consiliere psihologică, ceea ce ar contribui la descoperirea și tratarea cauzelor care determină persoanele private de libertate să recurgă la forme de protest și acțiuni care le pun viața în pericol.

"O persoană identificată ca prezentând un risc crescut de sinucidere trebuie plasată sub observație, oricât este necesar. Apoi, astfel de persoane nu trebuie să aibă un acces ușor la obiecte care să le permită să se sinucidă. Trebuie luate măsuri pentru asigurarea unui flux de informații atât în cadrul unei instituții date, cât și, dacă este necesar, între instituții (mai precis, între respectivele servicii medicale de îngrijire) privind persoanele care au fost identificate ca reprezentând un potențial risc", afirmă Avocatul Poporului în raport.

Raportul special al instituției Avocatul Poporului, intitulat "Condițiile de detenție din penitenciare și centre de reținere și arestare preventivă, factori determinanți în respectarea demnității umane și a drepturilor persoanelor private de libertate", va fi prezentat oficial pe 17 decembrie, în cadrul unui eveniment organizat la Palatul Parlamentului.

Taguri articol


12