Secretarul american de Stat, Condoleezza Rice, a ajuns, ieri, la Beirut, pentru discuţii cu oficiali libanezi în vederea găsirii unei soluţii la criza din regiune. Vizita a fost anunţată în ultimul moment, din motive de securitate. Condoleezza Rice a sosit la Beirut cu un elicopter care a plecat din Cipru şi urma să o ducă la Ierusalim. În drum spre Orientul Mijlociu, secretarul american de Stat a făcut un apel de urgenţă pentru încetarea focului. Şeful diplomaţiei de la Washington doreşte găsirea unei soluţii pentru criza dintre Israel şi Liban. Condolezza Rice s-a deplasat şi în teritoriile palestiniene pentru convorbiri cu preşedintele palestinian Mahmud Abbas.
Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, a cerut încetarea imediată a focului în conflictul dintre Israel şi mişcarea şiită Hezbollah, însă liderul acesteia a ameninţat, luni, că nu va diminua intensitatea atacurilor cu rachete asupra teritoriului israelian. În declaraţiile făcute presei în timp ce se îndrepta spre Orientul Mijlociu, Rice a subliniat că doreşte să reducă din gravitatea crizei umanitare din Liban. Statele Unite au evitat pînă în prezent să ceară încetarea imediată a violenţelor, afirmînd că orice suspendare a ostilităţilor trebuie să vizeze cauzele conflictului, pentru care Washingtonul consideră responsabile mişcarea Hezbollah şi aliaţii acesteia, Siria şi Iranul.
Pînă în prezent, conflictul a avut cel mai mare impact asupra civililor, din rîndul cărora s-au înregistrat 369 de victime în Liban şi 37 în Israel, ceea ce l-a determinat pe coordonatorul echipei de asistenţă a Naţiunilor Unite, Jan Egeland, să ceară încetarea ostilităţilor pentru a permite acordarea de ajutor în regiunile cele mai grav afectate.
Eforturi diplomatice susţinute
Israelul a anunţat că va sprijini forţa internaţională desfăşurată în Libanul de Sud în scopul evacuării avanposturilor Hezbollah de la frontieră şi preluării controlului asupra punctelor de trecere a graniţei, dintre Liban şi Siria. Premierul israelian, Ehud Olmert, a afirmat că forţa internaţională ar urma să asiste armata libaneză şi va fi mandatată să dezarmeze miliţiile Hezbollah, conform Rezoluţiei 1.559 a Consiliului de Securitate ONU. Desfăşurarea unei asemenea forţe va fi, însă, dificilă în sudul Libanului, locuit de şiiţi, în lipsa consimţămîntului mişcării Hezbollah, care afirmă că nu va renunţa la armamentul din dotare.
Arabia Saudită a cerut încetarea imediată a ostilităţilor în Orientul Mijlociu. Declaraţia a fost făcută de Saud al-Faisal, ministrul saudit al Afacerilor Externe, în cadrul unei întîlniri, la Casa Albă, cu preşedintele american, George W. Bush. Şeful diplomaţiei de la Ryad i-a înmînat liderului american o scrisoare din partea regelui Abdullah al Arabiei Saudite, care i-a cerut lui Bush să intervină pentru găsirea unei soluţii de stopare a violenţelor din Orientul Mijlociu şi pentru intermedierea schimbului de prizonieri între Hezbollah şi Israel.
Confruntările continuă
Aviaţia israeliană a continuat, în noaptea de duminică spre luni, bombardamentele asupra Libanului. Un civil a fost ucis şi alţi şase răniţi în urma unui raid aerian asupra împrejurimilor oraşului Tir, la 83 de kilometri sud de capitala Beirut. Doi luptători Hezbollah au fost luaţi prizonieri de armata israeliană. Pentru prima dată de la începutul ofensivei, aviaţia israeliană a bombardat o tabără de refugiaţi palestinieni din Liban. Cinci bombe au fost lansate asupra taberei Rashidiyeh, rănind şase persoane, printre care şi un bebeluş de patru luni. În timpul unor confruntări violente între armata israeliană şi combatanţii Hezbollah, doi membri ai grupării de gherilă au fost luaţi prizonieri. Duminică, un jurnalist libanez a fost ucis în cursul unui raid israelian. Layal Nagib este primul jurnalist ucis în misiune în Liban, de la declanşarea ofensivei israeliene.
Potrivit televiziunii Al Jazeera, un soldat israelian ar fi murit în luptele grele cu miliţiile Hezbollah de la graniţa dintre Israel şi Liban. Combatanţii şiiţi au fost alungaţi la nord de satul Marun al-Ras, aflat pe linia de demarcaţie. Armata israeliană a ameninţat că va ataca periferia de sud a capitalei Beirut, bastion al gruparii Hezbollah, ca replică la fiecare tir de rachetă tras împotriva oraşului Haifa. Un purtător de cuvînt al armatei israeliene a declarat că nouă soldaţi au fost răniţi în confruntările cu combatanţii Hezbollah, de pe linia de graniţă. După ce au cucerit satul Marun al Ras, din sudul Libanului, trupele au ajuns pînă la periferia oraşului Bint Jbeil, fief al grupării Hezbollah.
Hezbollah a revendicat doborîrea unui elicopter israelian în nordul ţării. Trei soldaţi au fost răniţi. Pe de altă parte, Israelul a confirmat că doi militari au fost ucişi luni în luptele de la graniţa cu Libanul. Pentru a-i lichida pe liderii şi membrii mişcării şiite, Statele Unite vor furniza, în scurt timp, Israelului circa 100 de bombe "antibuncăr", potrivit cotidianului saudit "Asharq al-Awsat". Acestea pot pătrunde pînă la 40 de metri sub nivelul solului.
"Situaţia deţinuţilor, punct esenţial pentru pacea în Gaza şi Liban"
Eliberarea deţinuţilor palestinieni şi arabi din închisorile israeliene trebuie să reprezinte un punct esenţial în orice proces de încetare a violenţelor în Fîşia Gaza şi Liban, a declarat preşedintele palestinian, Mahmud Abbas, într-un interviu publicat luni. "Actele de război trebuie să înceteze, iar procesul de negociere politică, sub supraveghere internaţională directă, trebuie să înceapă imediat", a spus liderul palestinian. Acesta a adăugat că negocierile trebuie să rezolve problema eliberării soldaţilor israelieni răpiţi în Gaza şi Liban, dar şi cea a deţinuţilor palestinieni şi arabi, dintre care unii sînt reţinuţi în Israel de 25 de ani. Abbas şi-a exprimat şi temerea că situaţia din Orientul Mijlociu se poate agrava în continuare, în absenţa unei acţiuni a comunităţii internaţionale.
Continuă exodul refugiaţilor
Libanezii nu se mai simt în siguranţă în propria lor ţară şi iau drumul străinătăţii. Peste 700.000 de libanezi, majoritatea din sudul ţării, şi-au părăsit locuinţele şi au fugit în Siria. În taberele de refugiaţi din jurul capitalei Damasc, sinistraţii au primit îngrijiri medicale, hrană şi adăpost. Aflat în vizită în Liban, adjunctul secretarului general al Naţiunilor Unite, Jan Egeland, a calificat bombardamentele armatei israeliene asupra locuinţelor civililor libanezi drept "o violare a dreptului umanitar".
"Atacarea Libanului, cea mai proastă decizie a sioniştilor"
Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a declarat că "hotărîrea Israelului de a ataca Libanul este cea mai proastă decizie luată vreodată de sionişti", relatează pagina electronică a cotidianului "Yediot Aharonot". "Ei şi-au declanşat propria anihilare", a declarat preşedintele într-un discurs rostit la Teheran. Ahmadinejad a declarat că Marea Britanie şi Statele Unite sînt de asemenea vinovate de crimele comise de regimul sionist, ca urmare a sprijinului pe care îl acordă Israelului.
Eventuale atacuri Hezbollah în Marea Britanie
MI5 şi forţele britanice implicate în combaterea terorismului se tem de eventuale atacuri care ar putea fi comise de militanţi Hezbollah împotriva unor obiective israeliene şi evreieşti de pe teritoriul Marii Britanii, relatează ediţia electronică a cotidianului "Daily Mail". Un important militant musulman britanic a cerut celor care îi acordă sprijin să ajute gruparea Hezbollah, susţinută de Iran, să distrugă Guvernul israelian. Afirmaţiile au fost făcute în contextul în care o sursă din serviciile de securitate a declarat că militanţi din cadrul Hezbollah ar putea pregăti atacuri împotriva unor ţinte israeliene din oraşele britanice.
Liderul unei grupări care militează pentru drepturile islamiştilor, cu sediul la Londra, Massoud Shadjareh, a declarat că musulmanii britanici ar putea acorda organizaţiei Hezbollah "sprijin logistic şi financiar" pentru atacarea unor obiective israeliene. Shadjareh a declarat că gruparea pe care o conduce încearcă să combată "retorica Statelor Unite şi a Marii Britanii privind situaţia din Orientul Mijlociu". Publicaţia "The Mail on Sunday" a obţinut o fotografie a acestuia înfăşurat într-un steag al grupării Hezbollah, la o manifestaţie desfăşurată, anul trecut, în Trafalgar Square.
Potrivit unor surse din serviciile de securitate, MI5 şi forţele implicate în combaterea terorismului investighează o serie de ameninţări la adresa obiectivelor israeliene din Marea Britanie. Ministrul britanic al Afacerilor Externe, Margaret Beckett, a declarat, într-un discurs rostit săptămîna trecută, în faţa Camerei Comunelor, că "există, într-adevăr, temeri privind eventuale atacuri pe care terorişti susţinuţi le-ar putea comite pe teritoriul Marii Britanii. Tot ceea ce pot să afirm este că serviciile noastre de securitate şi poliţia fac tot ce pot pentru a asigura pe cît se poate securitatea cetăţenilor britanici", a spus ministrul.