Condoleezza Rice îl sprijină pe Mitt Romney

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Condoleezza Rice îl sprijină pe Mitt Romney

Externe 01 Iunie 2012 / 00:00 274 accesări

Condoleezza Rice, fost secretar de Stat sub preşedinţia lui George W. Bush, îl va sprijini public pe Mitt Romney, care va fi învestit candidat al Partidului Republican pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie. Rice va participa la o serată destinată colectării de fonduri în favoarea lui Romney în California şi îşi va exprima public sprijinul pentru candidatul republican, cu această ocazie. Numele fostei şefe a diplomaţiei americane revine frecvent în evocarea posibililor candidaţi la vicepreşedinţia SUA alături de Mitt Romney. Dar ea nu doreşte, se pare, să se lanseze în campanie. Condoleezza Rice, în vârstă de 57 de ani, este în prezent profesoară la Universitatea din Stanford, la sud de San Francisco.

GAFĂ DE CAMPANIE Echipa de campanie a lui Mitt Romney a creat o aplicaţie pentru telefoane mobile dar a scris greşit tocmai numele Americii. În loc de ”A Better America”, sloganul scris de echipa de campanie a lui Romney era ”A Better Amercia”. Aplicaţie pentru mobil este intitulată ”Împreună cu Mitt”. Utilizatorii îşi puteau aplica sloganul pe fotografiile personale dar scrierea greşită a cuvântului America i-a determinat pe aceştia să folosească mai degrabă această greşeală pentru a face schimb de caricaturi pe reţelele de socializare. Într-una dintre aceste caricaturi, sloganul este aplicat pe chipul unui personaj cunoscut pentru lipsa sa de inteligenţă dintr-un apreciat serial de desene animate, iar într-o altă fotografie, sloganul este aplicat peste o hartă a statului Canada.

A FI SAU A NU FI MORMON Mitt Romney va avea de înfruntat mai întâi scepticismul unora dintre americani cu privire la apartenenţa sa la Biserica Mormonă. Fostul guvernator de Massachusetts, care nu a fost nevoit să îşi justifice apartenenţa religioasă în cadrul alegerilor primare, a depăşit o primă provocare, făcând în aşa fel încât religia sa să nu îi diminueze şansele de a obţine învestitura partidului său. Este pentru prima dată când un mormon câştigă alegerile primare într-un partid mare în SUA. Totodată, Romney a devenit primul câştigător al unui partid puternic influenţat de religia creştină evanghelică, ai cărei adepţi nu ezită să califice Biserica Mormonă drept sectă. În general, americanii sunt mai degrabă sceptici decât ostili faţă de această biserică, fondată în 1820, de către Joseph Smith, care pretindea că i-a văzut pe Dumnezeu şi pe Iisus Cristos, care i-au încredinţat sarcina restaurării bisericii originale. Potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg News în martie, o treime dintre americani au o părere defavorabilă cu privire la mormonism. Cunoscută pentru că în trecut susţinea poligamia, interzicea alcoolul, tutunul, ceaiul şi cafeaua în rândul membrilor săi, respingând dreptul la avort, căsătoriile între homosexuali, promovând castitatea înainte de căsătorie, Biserica Mormonă este foarte conservatoare. Aceasta pretinde că ar avea şase milioane de membri în SUA. Tocmai aceste valori conservatorare ar putea fi legătura între Mitt Romeny şi electoratul creştin-conservator, apreciază Brandon Rottinghaus din cadrul Universităţii Huston (Texas).

Cu o rată a şomajului care rămâne încă la 8,1% din populaţia activă, cu trei puncte mai mult decât înainte de criza din 2008, economia va domina campania electorală. Barack Obama îşi desfăşoară deja ofensiva pe acest plan. Miercuri seara, echipa sa de campanie a difuzat un document sub formă de rechizitoriu pe tema bilanţului economic dezastruos al lui Mitt Romney în timpului mandatului de guvernator al statului Massachusetts, între 2003 şi 2007. ”În cabina de vot, religia nu poate juca niciun rol”, conchide Aaron Sherinian.



12