Conducerea CJC critică Ministerul Sănătăţii pentru desfiinţarea spitalului Băneasa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Conducerea CJC critică Ministerul Sănătăţii pentru desfiinţarea spitalului Băneasa

Administrație 29 Iulie 2006 / 00:00 1328 accesări

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a criticat ieri, într-un comunicat de presă, decizia luată de autorităţile sanitare privind închiderea Spitalului de la Băneasa. Redăm integral textul acestui comunicat:

“Consiliul Judeţean Constanţa protestează în mod public împotriva politicii nefaste duse de Ministerul Sănătăţii în domeniul restructurării şi reorganizării sistemului de sănătate din judeţul Constanţa. Avînd la bază consideraţii pur contabiliceşti, Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Constanţa găseşte de cuviinţă să reducă cheltuielile curente prin desfiinţarea Centrului de Sănătate Băneasa, unitate medicală ce deserveşte zona de sud-vest a judeţului de 112 ani!

Aducem la cunoştinţa Ministerului Sănătăţii şi a reprezentanţilor acestora în teritoriu că Centrul de Sănătate Băneasa are arondate 8 unităţi teritoriale (Băneasa, Deleni, Adamclisi, Ion Corvin, Lipniţa, Ostrov, Dobromir şi Oltina), însumînd peste 27.000 de locuitori!!!

Conform “logicii prin ricoşeu” a celor numiţi să se îngrijească de sănătatea cetăţenilor, cei peste 27.000 de locuitori vor fi nevoiţi să apeleze la serviciile Spitalului Orăşenesc Cernavodă. Probabil că în birourile mai marilor peste sănătate nu s-a aflat că distanţa dintre Băneasa şi Cernavodă este 75 km pe ruta Ion Corvin, iar atunci cînd sunt inundaţii sau înzăpeziri, distanţa se măreşte la 120 km pe ruta Medgidia. La fel de neştiut pentru reprezentanţii Ministerului Sănătăţii este şi faptul că nu există mijloace de transport în comun directe între localităţile din zonă şi Cernavodă, cetăţenii fiind nevoiţi să cheltuie cîteva sute de mii de lei pentru un singur drum la spital!!!

De asemenea, aducem la cunoştinţa conducerii Ministerului Sănătăţii că este pe cale să închidă una din puţinele unităţi medicale din ţară care nu a înregistrat niciodată datorii, încadrîndu-se în bugetul de venituri şi cheltuieli repartizat prin contractul de prestări servicii încheiat cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Constanţa.

Considerăm această măsură a Ministerului Sănătăţii aduce grave prejudicii intereselor cetăţenilor judeţului Constanţa şi este o urmare firească a modului în care domnul Eugen Nicolaescu a considerat să dezbată public, cu uşile închise, situaţia sistemului sanitar din judeţ, fără a avea inspiraţia de a invita toţi reprezentanţii comunităţilor locale şi ai judeţului. Avertizăm că această intenţie a Ministerului Sănătăţii, adăugată la alte acţiuni precum stoparea finanţării reabilitării Spitalului Judeţean Constanţa, conduc la distrugerea premeditată a sistemului medical din judeţ şi va afecta în mod fundamental starea de sănătate a populaţiei. Avînd în vedere că doar la cîţiva kilometri distanţă, dincolo de graniţă, vecinii noştri bulgari investesc sume considerabile în infrastructură şi în sistemul medical, probabil că Ministrul Sănătăţii intenţionează să transforme cei 27.000 de locuitori din zonă în turişti beneficiari ai sistemului sanitar bulgăresc !!!

În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean şi reprezentant al judeţului Constanţa în relaţiile cu celelalte autorităţi publice, mă văd obligat să uzez de toate mijloacele legale pe care le am la dispoziţie pentru a stopa aceste aberaţii şi de a proteja interesele locuitorilor din judeţul Constanţa.



12