Conducerea Hidroelectrica, trimisă în judecată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Conducerea Hidroelectrica, trimisă în judecată

Justiție 14 Noiembrie 2013 / 00:00 367 accesări

Potrivit unui comunicat de presă emis ieri, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a următorilor inculpaţi: Mihăilă Ioan, membru în Consiliul de Supraveghere al SC Hidroelectrica SA şi consilier al ministrului delegat pentru Energie din cadrul Guvernului României, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită, şi Brădean Eugen, membru în Directoratul SC Hidroelectrica SA şi coordonator al Direcţiei de Marketing Furnizare, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la luare de mită şi complicitate la dare de mită. Potrivit rechizitoriului, „în cursul lunii octombrie 2013, inculpatul Mihăilă Ioan, în calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica SA şi consilier al ministrului delegat pentru Energie din cadrul Guvernului României, a promis suma de 1.400.000 euro unui alt membru din acelaşi consiliu (denunţător în cauză), pentru ca acesta din urmă, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, să voteze favorabil încheierea unui contract bilateral pentru perioadă de patru ani, prin care Hidroelectrica SA să vândă o cantitate de 7.012.800 MWh energie electrică societăţii comerciale Energon Power & Gas SRL Cluj. Cantitatea respectivă de energie urma să fie vândută pentru suma de 1.157.112.000 lei (262.980.000 euro), ceea ce ar fi reprezentat condiţii defavorabile pentru societatea Hidroelectrica, respectiv un posibil prejudiciu de 175.000.000 lei în dauna societăţii Hidroelectrica”.

Promisiunea de dare de mită a fost făcută cu ajutorul inculpatului Brădean Eugen, membru în Directoratul Hidroelectrica SA şi coordonator al Direcţiei de Marketing Furnizare din cadrul aceleiaşi companii. Suma promisă cu titlu de mită urma a fi disimulată sub aparenţa unui contract de comision care ar fi fost încheiat de către o firmă off-shore şi firma achizitoare a energiei electrice. Potrivit actului constitutiv al companiei Hidroelectrica, puterea de decizie este repartizată între Adunarea Generală a Acţionarilor, Consiliul de Supraveghere şi Directorat. Astfel, toate contractele de vânzare a energiei electrice peste cantitatea totală contractată de 500 gigawaţi/oră (Ghw) trebuie aprobate în Consiliul de Supraveghere, din care făcea parte Mihăilă Ioan. Asemenea contracte sunt supuse anterior avizării Directoratului din care făcea parte şi Brădean Eugen.

Reamintim că la data de 24 octombrie 2013, la propunerea procurorilor, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a inculpaţilor Brădean Eugen şi Mihăilă Ioan. Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Bucureşti.



12