Comisia Europeană (CE) a demarat investigaţia care vrea să stabilească dacă Apple încearcă să scoată producători rivali de smartphone-uri de pe piaţa din Europa, folosind tactici de vânzări anticoncurenţiale şi restricţii tehnice în privinţa iPhone. Apple se confruntă cu o presiune în creştere din partea autorităţilor de pe ambele maluri ale Oceanului Atlantic după ce, săptămâna trecută, senatorii americani l-au audiat pe directorul general, Tim Cook, privind practicile companiei de a-şi reduce taxele folosind paradisuri fiscale. Potrivit unor chestionare transmise săptămâna trecută de CE mai multor operatori de telefonie mobilă din UE, ancheta se concentrează pe termeni de distribuţie care ar putea favoriza Apple prin prevederea că niciun rival nu poate obţine condiţii mai bune de vânzare.
Investigaţia a fost declanşată în urma plângerilor unor operatori de telefonie mobilă şi se află încă într-o fază preliminară. Înainte de deschiderea unei anchete formale de abuz, CE trebuie să ajungă la concluzia că Apple are o poziţie dominantă pe piaţa smartphone din UE. Succesul Samsung în ultimii ani pe piaţa smartphone ar putea face, însă, dificilă o astfel de concluzie. Reprezentanţii Apple afirmă că toate contractele companiei respectă legile UE. Chestionarul de nouă pagini transmis operatorilor telecom vizează în principal tacticile de vânzări, inclusiv dacă Apple impune achiziţia unui număr minim de iPhone-uri, restricţii în privinţa bugetelor de marketing şi clauze care stipulează ca Apple să nu primească niciodată termeni de vânzare mai slabi decât alţi producători. Companiile telecom au fost chestionate şi dacă Apple impune restricţii tehnice şi contractuale pentru iPhone 5 în urma cărora smartphone-ul nu poate fi folosit pe reţelele 4G din Europa.
Ancheta comisiei vine într-o perioadă în care piaţa smartphone din Europa s-a deschis semnificativ, iPhone-ul produs de Apple fiind puternic concurat de Samsung şi, într-o măsură mai redusă, de Nokia şi BlackBerry. Operatorii de telefonie mobilă trebuie să răspundă întrebărilor Comisiei Europene până la 17 iunie.