După un moment de reculegere în memoria celor circa 17 colegi și tineri aspiranți să lucreze pentru a combate virusul imunodeficienței care și-au pierdut viața în zborul MH17 doborât în Ucraina, a 20-a Conferință Internațională împotriva SIDA a demarat cu un semnal de alarmă îngrijorător. Cercetătorii din domeniul SIDA au anunțat ieri că nu există niciun semn iminent de vindecare a bolii, iar dezvoltarea unui remediu pentru cei deja infectați ar putea dura mult mai mulți ani decât se anticipa. Conferința este un eveniment ştiinţific şi social major, organizat la fiecare doi ani, despre această epidemie mondială. Circa 35.000.000 de oameni trăiesc cu HIV/SIDA în prezent, conform statisticilor ONU.
INFORMAȚII VALOROASE Conferința din Australia se desfășoară pe fondul apariției unor cazuri recente care au pus într-o lumină nouă modul în care acționează virusul SIDA aflat în remisie. Atunci când s-a constatat că un copil și doi adulți infectați, cărora li se făcuse transplant de măduvă, păreau să nu mai aibă semne de virus timp de mai multe luni, fără a li se administra tratament antiretroviral, cercetătorii au crezut că s-ar putea să fi descoperit un remediu. Însă virusul a apărut mai târziu, în ambele situații. ”Suntem pregătiți, cu o motivație puternică, pentru a merge mai departe cu studiile clinice”, a declarat Deborah Persaud, reprezentând Johns Hopkins Childrens` Center din Maryland, care a condus echipa de cercetători în cazul copilului din Mississippi, în martie 2013, și care precizează că, acum, oamenii de știință știu în ce direcție trebuie să meargă. Totodată, la o fetiță de 4 ani din Mississippi, supusă unui tratament agresiv anti-SIDA și considerată vindecată, noile teste au consemnat revenirea HIV, cercetătorii considerând că acest caz poate oferi informații valoroase cu privire la natura virusului.
”Rezervoarele” cu HIV, în prezent principalul obstacol în calea terapiilor care vizează eliminarea acestui virus prin administrarea de antiretrovirale, se instalează foarte repede în corpul pacientului infectat, potrivit unui studiu realizat pe maimuţe. ”Instalarea foarte rapidă a acestor rezervoare virale reprezintă o nouă provocare, foarte importantă, pentru strategiile de eradicare a HIV”, afirmă cercetătorii americani care au coordonat studiul. Aceste rezervoare sunt situate în celule ale sistemului imunitar, limfocite T, unde virusul poate să scape de acţiunea medicamentelor şi de unde infecţia poate să repornească, atunci când tratamentul antiretroviral este oprit. Ele reprezintă principalul obstacol în obţinerea unei eficienţe complete a tratamentelor care permit, în zilele noastre, ca virusul să devină nedetectabil în sânge, dar care nu duc la eliminarea completă a acestuia. Aceste ”sanctuare” virale au devenit una dintre ţintele majore vizate de programele de cercetări ştiinţifice contra SIDA. Medicii din cadrul Școlii de Medicină de la Harvard au dedus că aceste rezervoare virale la macaci apar la mai puţin de trei zile după inocularea cu VIS, echivalentul lui HIV pentru maimuţe, atunci când acest virus era încă nedetectabil în sângele animalelor infectate.
INFECȚIE PERSISTENTĂ 20 de maimuţe cărora le-a fost inoculat acel virus au fost tratate cu antiretrovirale timp de 3 zile, 7 zile, 10 zile sau 14 zile după introducerea virusului. Animalele tratate doar trei zile după infectare nu au dezvoltat reacţia imunitară proprie acestei infecţii. Însă, la toate maimuţele, oprirea tratamentului după 24 de săptămâni a fost urmată de o reapariţie a infecţiei virale. În cazul maimuţelor tratate foarte devreme, reapariţia virusului a necesitat mai mult timp, dar s-a manifestat sistematic. Studiul întăreşte concluziile formulate după cazul ”bebeluşului din Mississippi”. Un alt studiu, realizat tot la Harvard, a încercat să prezică eficienţa noilor tratamente contra rezervoarelor virale. Studiul arată că durata înainte de recidiva virală este foarte variabilă şi aceasta poate să intervină la mai mulţi ani după o remisie a infecţiei.