În data de 17 iulie 2019, la Aula Bibliotecii Universitare, a avut loc ceremonia de deschidere a lucrărilor celei de a XIX-a Conferințe Balcanice de Fizică Aplicată. Manifestarea științifică este organizată de Facultatea de Științe Aplicate și Inginerie a Universității „Ovidius” din Constanța (UOC), în colaborare cu Uniunea Balcanică de Fizică, Societatea Română de Fizică, Academia Română și Academia Oamenilor de Știință.
La evenimentul de deschidere au participat rectorul UOC, prof.univ.dr. Sorin Rugină, viceprimarul municipiului Constanța, Costin Răsăuţeanu, prorectorul UOC responsabil cu cercetarea, dezvoltarea și inovarea, prof.univ.dr. Mihai Gîrţu, președintele Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române, acad. Emil Burzo, președintele Filialei Constanța a Academiei Oamenilor de Știință, prof.univ.dr. Victor Ciupină, și coordonatorul echipei de organizare a conferinței, prof.univ.dr. Rodica Vlădoiu.
Conferința reunește peste 250 de cadre didactice, cercetători și studenți, din 15 țări (Europa, America de Nord, Africa), care își vor susține lucrările în perioada 17-19 iulie, având ca tematică fizica materialelor, fizica laserilor și a plasmei, fizica nucleară, biofizică și aplicațiile acestora în industrie.
Printre prezentările de mare interes se numără cea a profesorului Juan Morante, de la Universitatea din Barcelona, Spania, care tratează materialele pentru noi surse de energie, a reprezentantului Institutului Comun pentru Cercetări Nucleare din Dubna, dr. Egor Lychagin, care vizează reactorul de cercetare cu neutroni rapizi IBR-2, și cea în care se va prezenta stadiul și perspectivele laserelor mare putere de la Măgurele (proiectul ELI-NP), susținută de dr. Călin Ur. În plus, se respectă și tradiția unei secțiuni în care se vor aprofunda metode moderne de predare a fizicii.
Conferința Balcanică de Fizică Aplicată urmărește diseminarea rezultatelor de cercetare din domeniile fizici aplicate. Manifestarea încurajează participarea tinerilor oameni de știință și a studenților, pentru a oferi noii generații oportunitatea de a se face remarcată și șansa de a învăța din experiența cercetătorilor recunoscuți la nivel internațional.
Mai multe detalii despre conferință puteți accesa la http://www.ibwap.ro.