Conferinţa de la Geneva pe tema Siriei se anunţă un eşec

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Conferinţa de la Geneva pe tema Siriei se anunţă un eşec

Externe 29 Iunie 2012 / 00:00 391 accesări

Membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate ONU, reprezentanţi din trei state arabe, Turcia, China şi Rusia vor participa, la invitaţia emisarului special al Naţiunilor Unite şi al Ligii Arabe în Siria, Kofi Annan, la 30 iunie, la conferinţa de la Geneva. Propunerea lui Annan se fundamentează pe rapoartele alarmante ale observatorilor ONU pentru Drepturile Omului, ce confirmă moartea a cel puţin 916 sirieni în perioada 20-26 iunie. Scopul acestei noi conferinţe este găsirea unei soluţii, unanim acceptate, care să pună capăt violenţelor şi executărilor din Siria. Emisarul ONU este încrezător că noul grup de acţiune pentru Siria va reuşi să identifice măsuri şi să descopere care este cea mai sigură cale către implementarea celor şase puncte ale planului pentru pace şi oprirea imediată a violenţelor de orice formă. La conferinţa de la Geneva trebuie să se stabilească ţi strategia pe care Siria să o aplice pentru obţinerea unei tranziţii paşnice şi sigure. Arabia Saudită nu a fost invitată să ia parte la întâlnirea de la Geneva, în semn de dezacord faţă de comerţul cu armament, de care beneficiază armata siriană. Un alt stat absent de la discuţii va fi Iranul, după ce Marea Britanie şi SUA s-au opus participării sale.

Emisarul internaţional pentru Siria a propus constituirea unui guvern de tranziţie în această ţară, care ar urma să includă partizani ai preşedintelui Bashar al-Assad şi membri ai opoziţiei, au anunţat surse diplomatice. Propunerea urma să fie discutată sâmbătă la Geneva. Potrivit schemei propuse de Annan, din noul guvern ar urma să fie excluse acele persoane, atât din rândul actualelor autorităţi dar şi din rândul opoziţiei, a căror prezenţă ar putea să dăuneze procesului de tranziţie şi eforturilor de reconciliere. Însă, principala coaliţie a opoziţiei siriene a anunţat că refuză să participe la vreun Guvern înainte ca preşedintele Bashar al-Assad să plece de la putere. Rusia a anunţat că nu va susţine impunerea unei soluţii extrene la conflictul din Siria. Şeful diplomaţiei ruse Externe Serghei Lavrov a îndemnat comunitatea internaţională să nu prejudicieze rezultatul dialogului care se va instaura între sirieni. În schimb, şeful diplomaţiei americane, Hillary Clinton, a afirmat că susţine planul propus de Annan, pe care l-a caracterizat drept o foaie de parcurs foarte concretă pentru o tranziţie politică în Siria.

Violenţele continuă să facă victime însă. Un cadru militar al Hamas, dislocat în Siria, Kamal Hussein Ghannaje, a fost asasinat în apropierea capitalei Damasc, a declarat miercuri un oficial al mişcării palistiniene islamiste în Liban, menţionând că există bănuieli de implicare a Mossad-ului israelian. Hamas a primit, timp de mai mulţi ani, susţinerea puterii din Siria împotriva Israelului, biroul politic fiind situat la Damasc. Totodată, un atentat cu bombă a fost comis, ieri, în faţa Palatului de Justiţie, în centrul capitalei siriene. Două bombe au explodat sub două maşini aparţinând unor magistraţi, într-o parcare în aer liber, în timp ce a treia era pe cale să fie dezamorsată.

Informaţii nu tocmai liniştitoare vin şi din Turcia care a desfăşurat trupe de-a lungul graniţei cu Siria, după ce aceasta a doborât, vineri, un avion militar al armatei turce deasupra Mediteranei. „Pot confirma că sunt în desfăşurare trupe de-a lungul provinciei Hatay. Turcia îşi ia măsuri de prevedere după doborârea avionului său”, a declarat un oficial, sub rezerva anonimatului, fără a preciza despre câte trupe sau arme este vorba. Acestea sunt desfăşurate în zonele de frontieră Yayladagi, Altinozu şi Reyhanli din provincia sudică Hatay, iar artileria antiaeriană este staţionată de-a lungul graniţei. Responsabilul nu a putut confirma relatările presei despre mişcări de trupe mai la est de-a lungul frontierei, în provinciile Gaziantep şi Sanliurfa.



12