Conferinţa internaţională Geneva 2, care preconizează să reunească regimul sirian şi opoziţia, în vederea găsirii unei soluţii la conflictul din Siria, soldat până în prezent cu peste 100.000 de victime, se va ţine la 23 noiembrie, a anunţat, ieri, secretarul general al Ligii Arabe, Nabil al-Arabi, după o întâlnire cu Lakhdar Brahimi, emisarul special al ONU şi al Ligii Arabe pentru criza din Siria. Opoziţia siriană trebuie să decidă săptămâna aceasta, la Istanbul, dacă va participa la acest summit destinat găsirii unei soluţii politice la conflictul din Siria.
Emisarul ONU şi al Ligii Arabe pentru Siria, Lakhdar Brahimi, a apreciat ieri, la Cairo, că nu se are în vedere o conferinţă Geneva 2 în absenţa unei opoziţii siriene ”credibile”. Organizarea acestei conferinţe a fost amânată de mai multe ori, din cauza dezacordurilor privind participanţii şi obiectivele. Regimul exclude orice plecare anticipată a preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, în timp ce opoziţia în exil respinge orice tranziţie care prevede menţinerea sa la putere. Profund divizată, ea va trebui să decidă, la Istanbul, dacă va participa la Geneva 2.
ATENTAT SÂNGEROS Cel puţin 30 de persoane şi-au pierdut viaţa ieri şi alte câteva zeci au suferit răni, în urma exploziei unei maşini-capcană la periferia oraşului Hama, în centrul Siriei, a informat agenţia de presă SANA, potrivit căreia este vorba despre un atac terorist sinucigaş. O sursă oficială nu a exclus posibilitatea ca numărul morţilor să crească, din cauza stării grave în care se află unii răniţi. Explozia a afectat, de asemenea, peste 20 de maşini, precum şi clădiri şi magazine din zonă, unde se află o fabrică de utilaje agricole.
INCREDIBIL Un chirurg britanic care a lucrat timp de cinci săptămâni într-un spital din nordul Siriei a declarat sâmbătă, pentru ”Times” şi BBC, că a îngrijit mai multe femei însărcinate care au fost vizate în mod deliberat de lunetişti. ”Este evident că lunetiştii practicau un fel de joc”, a declarat David Nott, chirurg vascular în două spitale londoneze, care s-a întors săptămâna trecută din Siria. ”Într-o zi aveam pacienţi care erau cu toţii răniţi în zona inghinală. Într-o altă zi erau doar răniţi în piept sau abdomen. Şi apoi au fost femei însărcinate în ultimul trimestru care au venit după ce fuseseră rănite”, a povestit el. ”Era un joc. Am auzit că lunetiştii câştigau pachete de ţigări când atingeau un număr considerabil de ţinte”, a adăugat el. David Nott, care este chirurg vascular la spitalele londoneze Chelsea şi Westminster şi printre ai cărui pacienţi se numără fostul premier Tony Blair, a estimat că a îngrijit în proporţie de 90% civili. El pleacă, în medie, o lună pe an în misiune umanitară în zonele de conflict, pentru a oferi îngrijiri. El a mers în Republica Democratică Congo, în Bosnia, Libia, Ciad, Sudan, iar acum a fost a doua oară când a mers în Siria.