Ministrul turc al Afacerilor Externe a ajuns în cursul zilei de ieri la Bagdad, pentru discuţii cu responsabilii irakieni, pe marginea crizei declanşate de incursiunile rebelilor kurzi din Irak în sudul Turciei. Guvernul Turciei a dat asigurări că nu va lansa ofensiva armată împotriva rebelilor kurzi din nordul Irakului, înainte de a epuiza toate posibilităţile de rezolvare a crizei pe cale diplomatică. În acest context, şeful diplomaţiei turce a anunţat că ţara sa va găzdui, în perioada 2-3 noiembrie, o conferinţă a miniştrilor de Externe pe tema Irakului, la care vor participa statele vecine cu Irakul şi marile puterile mondiale. Conferinţa, care se va organiza la Istanbul, va fi a doua de acest tip, după o primă conferinţă organizată în staţiunea balneară Sharm el-Sheik, în luna mai. În afară de miniştrii de Externe din Irak şi din ţările vecine, vor participa şi reprezentanţii celor cinci membri permanenţi din Consiliul de Securitate ONU - China, SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia - şi ai G8 - cele opt ţări cele mai industrializate. Anunţul intervine în contextul unei perioade de tensiuni maxime între Ankara şi Bagdad, Turcia luînd în considerare lansarea unei operaţiuni militare în nordul Irakului, pentru a-i anihila pe rebelii kurzi din PKK. Ministrul turc de Externe, Ali Babacan, a declarat, marţi, după o discuţie la Bagdad cu omologul său irakian, Hoshyar Zebari, că Ankara doreşte totuşi o soluţie diplomatică.
La rîndul său, premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că o eventuală intervenţie militară turcă în Irak nu va viza decît poziţiile Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). ”Nu avem niciun gînd ascuns în ceea ce priveşte integritatea teritorială sau unitatea politică a Irakului”, a declarat premierul turc în cadrul unei conferinţe de presă, susţinute împreună cu omologul său britanic, Gordon Brown. SUA, Turcia şi Irakul şi-au intensificat eforturile diplomatice, pentru a evita o incursiune a Turciei în nordul Irakului. Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a mai declarat că Ankara ar putea impune sancţiuni comerciale Irakului. ”Am putea impune sancţiuni în privinţa unora dintre bunurile pe care le exportăm în Irak”, a spus premierul, la o conferinţă cu investitori la Londra. Turcia a desfăşurat 100.000 de soldaţi, susţinuţi de tancuri, avioane militare şi elicoptere de atac, de-a lungul graniţei sale cu Irakul, în eventualitatea unei incursiuni militare.
Publicaţia ”Chicago Tribune”, care citează înalţi responsabili americani, scrie că SUA plănuiesc să bombardeze poziţiile rebelilor kurzi din Irak, ca să convingă autorităţile de la Ankara să nu-şi trimită armata în Irak. Premierul Turciei a evocat deja posibilitatea unei operaţiuni turco-americane împotriva PKK. Potrivit unui site kurd, rebelii ar accepta o încetare a ostilităţilor, dacă Turcia ar renunţa la incursiunea în nordul Irakului. În ultimele confruntări dintre rebeli şi soldaţii turci au murit 12 militari şi 34 de rebeli. În prezent, opt soldaţi turci sînt în continuare daţi dispăruţi.