Conferinţa Prietenilor Poporului Sirian cere înlăturarea lui Bashar al-Assad

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Conferinţa Prietenilor Poporului Sirian cere înlăturarea lui Bashar al-Assad

Externe 07 Iulie 2012 / 00:00 374 accesări

Conferinţa Prietenilor Poporului Sirian afirmă clar că preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, trebuie să renunţe la putere, conform concluziilor adoptate de reprezentanţii a circa 100 de state occidentale şi arabe şi ai unor organizaţii, reuniţi la Paris. Participanţii la reuniune au cerut Consiliului de Securitate ONU să adopte urgent o rezoluţie cu caracter constrângător pentru susţinerea planului lui Kofi Annan. Capitolul VII al Cartei ONU deschide calea sancţiunilor sau chiar recurgerii la forţa militară împotriva statelor care nu respectă rezoluţiile Naţiunilor Unite.

Şeful Consiliului Naţional Sirian (CNS, aflat în opoziţie), a cerut, vineri, la Conferinţa de la Paris a Prietenilor Poporului Sirian să se pronunţe în vederea stabilirii unei zone de excludere aeriană şi a unor coridoare umanitare. În paralel, şeful CNS a dat asigurări că regimul lui Bashar al-Assad este pe cale de a slăbi. Şeful CNS s-a adresat în final ruşilor, care sunt, împreună cu chinezii, principalii susţinători internaţionali ai regimului de la Damasc şi blocând orice rezoluţie a Consiliului de Securitate împotriva puterii preşedintelui Bashar Al-Assad. Aceste două state nu participă la conferinţa de la Paris. ”Lansăm un apel către oficialii ruşi. Avem drepturi legitime şi este în interesul celor două popoare, rus şi sirian”, a adăugat el.

DECLARAŢII NEPOTRIVITE Adjunctul ministrului rus de Externe, Ghennadi Gatilov, consideră inadecvate declaraţiile secretarului de Stat american, Hillary Clinton, care a acuzat Rusia că blochează progresele în Siria. La rândul său, adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, a respins categoric ideea că Rusia ar susţine regimul Bashar al-Assad. ”Problema nu este susţinerea unuia sau altui lider politic, ci găsirea unei soluţii pentru ajungerea la o dezbatere politică normală. Rusia nu este preocupată să susţină un lider politic sau altul din Siria, ci consideră indispensabil dialogul între reprezentanţii puterii şi cei ai opoziţiei”, subliniază Riabkov.

DOCUMENTE WIKILEAKS Site-ul Wikileaks a publicat aproape două milioane de documente în format electronic emise de administraţia siriană. Potrivit unui comunicat, site-ul intenţionează să publice, în curând, documente redactate în arabă şi în rusă de ministere, companii şi oficiali politici sirieni. Documentele au fost create în perioada august 2006 - martie 2012. Cele publicate joi includ corespondenţa dintre companii sirieine de telecomunicaţii şi societatea Selex Elsag, filială a grupului italian de construcţii mecanice filiale Finmeccanica. Corespondenţa se referă la livrarea de material radio pentru elicoptere. Potrivit ”The Guardian”, autorităţile siriene voiau să cumpere de la Selex Elsag staţii radio capabile să emită şi să capteze semnale codate. Însă, conştientă că aceste materiale pot fi utilizate în scoouri militare, compania a cerut Guvernului italian să se pronunţe.

FOC ÎNTR-O TABĂRĂ DE REFUGIAŢI Un incendiu probabil provocat de un scurtcircuit a izbucnit vineri, într-o tabără de refugiaţi sirieni din sud-estul Turciei, două persoane murind şi alte şase fiind rănite. Incendiul a izbucnit în tabăra de refugiaţi de la Yayladagi (provincia Hatay), unde trăiesc 260 de refugiaţi sirieni. Doi refugiaţi, în vârstă de 19 şi 24 de ani, au murit, iar alţi şase au suferit arsuri.

Taguri articol


12