Conferinţa Tratatului de Neproliferare Nucleară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Conferinţa Tratatului de Neproliferare Nucleară

Externe 03 Mai 2010 / 00:00 491 accesări

SUA şi Rusia au încheiat negocierea a trei anexe ale noului tratat START prevăzând reducerea arsenalelor nucleare. Anexele conţin informaţia tehnică şi procedurile detaliate ce vor fi angajate pentru a pune în aplicare regimul de verificare a tratatului. Aceste documente tehnice vor însoţi tratatul ce va fi transmis respectiv pentru ratificare Dumei de Stat a Rusiei şi Senatului SUA şi se referă respectiv la activităţi de inspecţie, notificări şi schimb de informaţii prin telemetrie. Preşedintele american Barack Obama şi omologul său rus Dmitri Medvedev au semnat la 8 aprilie Noul START, care concretizează angajamentul celor două ţări de a reduce considerabil numărul armelor lor nucleare strategice. SUA şi Rusia prevăd să reducă numărul focoaselor lor nucleare la 1.550 fiecare, adică o scădere de 74% comparativ cu limita tratatului START, acord semnat în 1991 şi expirat la sfârşitul anului 2009.

Pe de altă parte, Naţiunile Unite se pregătesc astăzi să primească 189 de delegaţii ce vor participa la deschiderea Conferinţei de Examinare a Tratatului de Neproliferare Nucleară (RevCon NPT / TNP), ce se desfăşoară timp de două zile la sediul Organizaţiei din New York. România este reprezentată de ministrul Afacerilor Externe Teodor Baconschi. Acesta va avea o întrevedere cu secretarul general al ONU, Ban Ki-mon, şi cu Yukyia Amano, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. România, care a semnat acest Tratat din 1968, va deţine vicepreşedinţia Comitetului Principal I şi este co-autoare la două documente de lucru. Este o reuniune diplomatică majoră, care va avea probabil din nou în centrul atenţiei programul nuclear al Iranului. Preşedintele iranian Mahmud Ahmadinejad va conduce delegaţia ţării sale, în timp ce SUA vor fi reprezentate de secretarul de Stat Hillary Clinton. Conferinţa ar putea lua în discuţie, la insistenţa Egiptului, care este susţinut de statele nealiniate, ca Israelul să adere la TNP şi să se declare Orientul Mijlociu zonă denuclearizată. Potrivit observatorilor, Israelul ar dispune de circa 200 de bombe, dar statul israelian, deliberat, nu a confirmat, dar nici nu a dezminţit niciodată această capacitate. Israelul se declară favorabil unui Orient Mijlociu denuclearizat, dar nu înainte de semnarea unui acord de pace regional.

Conferinţa durează până la 28 mai şi vizează să obţină progrese în materie de dezarmare şi să sporească supravegherea programelor nucleare din lume. Ultima revizuire cincinală a TNP, în 2005, a fost marcată de tensiuni şi mize politice imediate şi nu a dus la redactarea unui document final. Când Tratatul a intrat în vigoare, în 1970, erau cinci puteri nucleare, China, SUA, Franţa, Marea Britanie şi Rusia. În prezent mai există cel puţin trei, Coreea de Nord, India, Pakistanul, şi, neoficial, Israelul. În ultimul timp, SUA a avut mai multe iniţiative pentru a da mai multă credibilitate dorinţei exprimate la începutul mandatului de preşedintele Obama de a pleda pentru o lume lipsită de arme nucleare.



12