Conferinţă UE pe tema romilor, la Bucureşti

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În octombrie

Conferinţă UE pe tema romilor, la Bucureşti

Externe 20 Septembrie 2010 / 00:00 519 accesări

UE va organiza o conferinţă la Bucureşti, în octombrie, pentru a discuta despre programe de ajutor pentru romi, în contextul unei polemici între Paris şi Bruxelles, a anunţat comisarul european pentru Afaceri Sociale, Laszlo Andor. Nicio dată precisă nu a fost menţionată pentru această reuniune. Andor acuză, de asemenea, politica franceză de repatriere a romilor, apreciind că “există, evident, oameni care încearcă să îşi consolideze popularitatea, în detrimentul unui grup deosebit de vulnerabil. Dar nu poate exista loc pentru rasism şi xenofobie în Europa”. Comisarul deplânge şi faptul că “ţări precum România şi Bulgaria nu implementează suficient programele de ajutor existente”. Summit-ul liderilor UE de joi, de la Bruxelles, s-a transformat într-o confruntare pe tema romilor între preşedintele Franţei, care îşi menţine politica de repatriere, în pofida criticilor, şi Comisia Europeană.

Sâmbătă, 12 organizaţii ale romilor bulgari au protestat faţă de politica de discriminare împotriva romilor din Bulgaria şi România, printr-o scrisoare transmisă preşedintelui Sarkozy prin intermediul ambasadei Franţei la Sofia. Manifestanţii au cerut ca Franţa să prezinte scuze şi să nu mai recurgă la acte de discriminare. Romii din Bulgaria, circa 700.000, adică aproape 10% din populaţie, trăiesc în mizerie. Cam 150 din ei au fost expulzaţi din Franţa, anul acesta. Şi în Spania, Uniunea Romani, care regrupează asociaţiile de romi din ţară, a anunţat că vrea să depună plângere împotriva Franţei, la CEDO, în speranţa unei “sentinţe exemplare”.

Senatorul francez Philippe Marini, membru al partidului UMP, aflat la putere, a declarat că ar fi preferat ca “în 1867, Napoleon al III-lea şi Bismarck să aibă o discuţie care să se încheie altfel şi ca Luxemburgul să nu existe”. Marini a făcut această declaraţie în urma criticilor comisarului european din Luxemburg, Viviane Reding, la adresa Franţei, pe tema expulzării romilor. Aceasta este în centrul unei polemici între Paris şi Comisia Europeană, după ce a comparat, în mod indirect, expulzările romilor cu politica deportărilor naziste. Ea şi-a exprimat regretul că aceste declaraţii au provocat furia Parisului. La rândul său, purtătorul de cuvânt al partidului UMP, Frederic Lefebvre, a spus că “aderarea României la Schengen trebuie subordonată eforturilor sale pentru integrarea romilor”.

Sociologul francez Guy Aznar propune crearea unor oraşe pentru nomazi în Europa, al căror număr să fie proporţional cu populaţia statelor şi a căror finanţare să fie asigurată din bugetul comunitar, relatează “Le Monde”. “Un oraş nomad este un spaţiu ce poate primi 2.000 de caravane, adică vreo 5.000 de persoane. Ar fi vorba de un teren de camping plantat cu arbori, care să fie dotat cu structuri sanitare, medicale şi şcolare corespunzătoare, precum şi o structură de administrare colectivă. Va avea ateliere unde locuitorii să exercite activităţi economice sau să creeze întreprinderi în profesii tradiţionale ale nomazilor sau chiar şi în profesiile mai noi, din sfera digitală. Un rol important ar urma să îl joace agricultura ecologică. Toate acestea ar urma să transforme oraşele de nomazi în comunităţi aproape autosuficiente, modele de dezvoltare durabilă”, consideră sociologul. “Să ne imaginăm că cele 27 de state UE fac la fel, observăm că putem primi până la trei milioane de nomazi în Europa, în condiţii exemplare”, susţine sociologul.



12