Dezbaterea raportului de activitate al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa pe primul semestru al anului şcolar 2006-2007 a avut loc la Palatul Copiilor, prezidiul evenimentului constituindu-se, anul acesta, într-o formulă nouă. În ideea unei mai bune comunicări între conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean, directorii instituţiilor de învăţămînt şi reprezentanţii Poliţiei şi ai Jandarmeriei constănţene, invitaţii acestei întîlniri au fost reprezentanţi ai instituţiilor statului, „care ajută cadrele didactice ca procesul de învăţămînt din şcoli să se desfăşoare în condiţii optime”, a conform declaraţiei din deschidere a inspectorul şcolar general Narcis Amza. „Sînt foarte importante sănătatea copiilor şi siguranţa lor în cadrul instituţiilor şcolare. De aceea, îi avem ca invitaţi pe adjunctul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, cms. şef Adrian Rapotan, lt. col. Sorin Mustăţea, de la Gruparea Mobilă de Jandarmi Tomis, şi cms. Şef Emanoil Moraru, şeful DIAS”.
Comunicarea este problema cheie pe care poliţiştii constănţeni şi directorii unităţilor de învăţămînt trebuie să o rezolve. Poliţiştii sînt îngrijoraţi de faptul că infracţionalitatea a atins cote alarmante în rîndul elevilor (numai în ultimele două săptămîni s-au înregistrat trei agresiuni între elevii Grupului Şcolar Tomis din Constanţa), iar statisticile ISJ arată că în primul semestru al anului şcolar, aproape 17.000 de tineri au avut nota scăzută la purtare (chiar şi sub 7) din cauza absenţelor, în timp ce peste 9.230 de elevi constănţeni au rămas corigenţi în aceeaşi perioadă. Adjunctul IPJ Constanţa, cms. şef Adrian Rapotan, a prezentat statisticile potrivit cărora, în 2006, au fost înregistrate 162 de infracţiuni, mai mult cu 128% faţă de anul precedent. El a precizat că, deşi se înregistrează o scădere cu 26% a incidentelor petrecute în incinta sau în perimetrul unităţilor şcolare, cifrele îngrijorătoare sînt pentru faptele comise de elevi.
Reprezentanţii IPJ spun că, în multe cazuri, sînt implicaţi elevi cu un comportament deviant care provin din familii dezorganizate, cu venituri foarte mici. „Şi tinerii cu o situaţie financiară foarte bună au creat probleme, iar mulţi sînt influenţaţi de jocurile pe calculator, de filme şi de informaţiile din mass-media”, este de părere Rapotan. Poliţiştii mai spun că mai mult de jumătate din conflictele din unităţile de învăţămînt, respectiv 67%, sînt generate de fete. Astfel, 24 dintre incidentele petrecute anul trecut au fost provocate şi au avut ca participanţi eleve. În 2006, 296 de elevi au fost sancţionaţi cu amenzi contravenţionale însumînd 50.700 lei. În 2007 însă, violenţa a atins cota limită, lucru nemaiîntîlnit pînă acum în peisajul şcolar constănţean! În cele două luni de la începutul anului, au fost trecuţi în rîndul contravenienţilor din cauza violenţei, 154 de elevi. „Am identificat elementele problemă şi avem 17 unităţi şcolare sub o supraveghere atentă, deoarece în respectivele locaţii, ne confruntăm des cu probleme în domeniul tulburării ordinii publice şi al siguranţei elevilor şi a cadrelor didactice”, a precizat la întîlnirea de ieri, purtătorul de cuvînt al Grupării Mobile de Jandarmi, lt. col. Sorin Mustăţea. El a mai declarat că, pe lîngă elevii sancţionaţi cu amendă, alţi 316 şcolari şi liceeni au primit avertisment scris, ridicînd astfel numărul total al elevilor implicaţi în actele de violenţă fizică şi verbală în perioada ianuarie-februarie 2007, la 470 de persoane. În privinţa promovabilităţii, potrivit raportului ISJ Constanţa, din totalul elevilor înscrişi în anul şcolar au promovat 83%. În primul semestru, aproape jumătate din elevi au avut medii între 7 şi 9, 36% au avut între 9 şi 10, iar 18% între 5 şi 7.