Cel puţin şapte persoane au murit, vineri, în luptele dintre militarii ucraineni şi insurgenţii pro-ruşi, în apropiere de Doneţk, un bastion al separatiştilor din estul Ucrainei. Luptele au avut loc în apropiere de satul Karlivka, la nord-vest de Doneţk. Patru persoane ucise par a fi separatişti, iar a cincea - unul dintre voluntarii care luptă alături de armata ucraineană în est. Alte două persoane par a fi civili. Cu o zi înainte, regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk, care şi-au proclamat suveranitatea după un referendum privind independenţa, au fost teatrul unor confruntări sângeroase între forţele loiale Kievului şi insurgenţii pro-ruşi, de la declanşarea operaţiunii militare prin care autorităţile ucrainene urmăresc să preia controlul în est. Armata ucraineană a suferit cele mai grele pierderi de la 13 aprilie încoace, cu moartea a cel puţin 18 militari în două atacuri comise de insurgenţi cu grenade, mortiere şi arme automate.
MOSCOVA ACUZĂ Societăţi militare private străine operează în Ucraina, furnizând autorităţilor de la Kiev mercenari pentru a lupta alături de trupele guvernamentale împotriva insurgenţilor pro-ruşi din est, a denunţat, vineri, şeful Statului Major rus, Valeri Gherasimov. ”Potrivit informaţiilor pe care le avem la dispoziţie, zeci de mercenari străini, între care americani, participă la acţiuni militare de partea autorităţilor de la Kiev”, a afirmat, pentru Russia Today, Gherasimov. Anterior, Ministerul rus al Afacerilor Externe afirmase că printre trupele guvernamentale care luptă în oraşul Slaviansk, bastion al rebeliunii pro-ruse, se află ”străini care vorbesc engleza”. Şeful Statului Major a mai apreciat că Rusia este nevoită să reacţioneze faţă de consolidarea prezenţei trupelor NATO la frontierele ruseşti. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a apreciat, la rândul său, că ”evenimentele care au condus la îndepărtarea de la putere a fostului preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici au fost controlate din străinătate şi ţara a alunecat, practic, într-un război civil”.
Moscova a denunţat în mai multe rânduri prezenţa mercenarilor americani alături de trupele guvernamentale ucrainene, ceea ce ambasadorul american la Kiev, Geoffrey Pyatt, a dezminţit la jumătatea lui martie.
PROMISIUNI Preşedintele rus, Vladimir Putin, a apreciat vineri că ”Ucraina este devastată de un adevărat război civil”, cu 48 de ore înaintea alegerilor prezidenţiale din această fostă republică sovietică. Totuşi, întrebat dacă Moscova va recunoaşte scrutinul prezidenţial anticipat de duminică, din Ucraina, Putin a declarat că Rusia va respecta alegerea poporului ucrainean. ”În principiu, conform Constituţiei, nu pot avea loc alegeri pentru că preşedintele Viktor Ianukovici este preşedintele în exerciţiu. Dar noi vrem, de asemenea, ca în cele din urmă să se reinstaureze calmul în Ucraina, vom respecta alegerea poporului ucrainean”, a declarat Putin, asigurând că ”Moscova va colabora cu noile autorităţi”.
”Modelul lumii unipolare a eşuat. Toată lumea înţelege acest lucru acum, chiar şi cei care încearcă să acţioneze într-un mod în care s-au obişnuit, să păstreze monopolul, să dicteze regulile jocului în politică, în comerţ, finanţe şi să impună norme culturale şi de comportament”, a declarat Putin la Forumul Economic de la Sankt Petersburg. ”Oare nu este evident că sancţiunile economice utilizate ca instrument de presiune politică în actualul sistem global interdependent vor avea un efect de bumerang şi se vor reflecta asupra afacerilor şi economiilor ţărilor aflate la origine?”, a adăugat Putin, făcând referire la sancţiunile impuse Rusiei de SUA şi UE.