Confruntare israeliano-libaneză la frontiera comună

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Confruntare israeliano-libaneză la frontiera comună

Externe 04 August 2010 / 00:00 371 accesări

Când toată lumea se aştepta mai puţin la o recrudescenţă a violenţei în Orientul Mijlociu, ieri, trei militari şi un jurnalist din Liban şi un ofiţer israelian au fost ucişi, în cursul unor confruntărilor armate înregistrate la frontiera dintre cele două state. Confruntări armate au izbucnit ieri dimineaţă în dreptul localităţii libaneze Aadaisse, după ce militarii israelieni au încercat să scoată din rădăcină un copac din sectorul libanez, afirmă un oficial militar libanez. „Militarii israelieni au deschis focul, iar armata libaneză a ripostat. O casă a fost lovită de un proiectil lansat de un tanc israelian”, precizează oficialul citat. Un membru al serviciilor de securitate libaneze a declarat că armata israeliană a lansat patru rachete care au căzut în apropierea unei poziţii a armatei libaneze la Aadaisse. În schimb, potrivit postului de radio al armatei israeliene, două rachete lansate din Liban au explodat, ieri, în nordul Israelului. Potrivit postului de radio, militarii israelieni se aflau pe teritoriul Israelului, efectuând nişte lucrări, în momentul în care au fost atacaţi. La rândul său, poliţia israeliană a dezminţit informaţiile conform cărora ar fi fost lansate rachete dinspre Liban spre nordul Israelului.

Ministerul israelian al Afacerilor Externe consideră că Guvernul libanez este responsabil de confruntările armate, avertizând asupra consecinţelor pe care le-ar putea avea continuarea violenţelor. Israelul consideră că deschiderea focului asupra armatei israeliene, care acţionează în cooperare cu FINUL în zona de frontieră, este o încălcare gravă a Rezoluţiei 1.701 a Consiliului de Securitate ONU. Misiunea israeliană la ONU intenţionează să depună o reclamaţie la Consiliul de Securitate şi la secretarul general ONU. Şi armata israeliană a apreciat, ieri, că armata libaneză poartă întreaga răspundere cu privire la confruntările sângeroase. Potrivit surselor statului evreu, un elicopter israelian a deschis, de asemenea, focul în direcţia armatei libaneze. În replică, preşedintele libanez, Michel Suleiman, şi premierul Saad Hariri au denunţat agresiunea israeliană. Saad Hariri a condamnat încălcarea suveranităţii libaneze şi a cerut ONU şi comunităţii internaţionale să intervină şi să facă presiuni asupra Israelului pentru a opri agresiunea.

Rezoluţia 1.701 a Consiliului de Securitate al ONU a pus capăt unui război devastator, în 2006, între Israel şi gruparea şiită libaneză Hezbollah, consolidând Forţa Interimară a ONU în Liban (FINUL), însărcinată cu monitorizarea încetării focului de către cei doi inamici. FINUL încerca, ieri, să calmeze spiritele în zonă, cerând celor două părţi să dea dovadă de reţinere. Totodată, Consiliul de Securitate urma să aibă o întrevedere cu uşile închise. Ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin, care deţine preşedinţia Consiliului de Securitate în luna august, a confirmat organizarea reuniunii.

Taguri articol


12