Tiruri de artilerie aveau loc, ieri dimineaţă, la Doneţk, unde confruntări intense au izbucnit în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce în fieful separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei au sosit întăriri importante, potrivit OSCE. Confruntările de ieri erau mai puţin violente decât cele din timpul nopţii, potrivit unui jurnalist AFP. Tiruri foarte aproape de centrul localităţii au început să se intensifice către ora locală 2.00 (1.00, ora României) şi continuau cu aceeaşi forţă şi regularitate două ore mai târziu, potrivit unor jurnalişti AFP aflaţi la faţa locului. Şapte tunuri de asalt au fost văzute îndreptându-se, ieri dimineaţă, atât către zona aeroportului, unul dintre principalele puncte fierbinţi, pe care armata ucraineană şi separatiştii şi-l dispută de mai multe luni, cât şi spre Iasînovata, un nod feroviar şi oraş vecin cu Doneţk.
Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) s-a declarat, sâmbătă seara, foarte îngrijorată din cauza prezenţei unor convoaie militare şi tancuri în estul Ucrainei, în zone aflate sub controlul separatiştilor. ”Peste 40 de tancuri şi camioane au fost văzute circulând pe un drum de la periferia Makiivka”, au declarat observatori OSCE prezenţi în Ucraina pentru a supraveghea aplicarea armistiţiului semnat la 5 septembrie între Kiev şi separatişti. Au fost văzute şi 19 camioane militare marca rusească Kamaz, fără numere de înmatriculare, care transportau tunuri de calibrul 122 milimetri şi personal în uniforme verzi fără însemne militare. Convoiul era însoţit de şase camioane-cisternă. Observatori OSCE au văzut, de asemenea, un convoi de nouă tancuri - patru T-72 şi cinci T-64 - care se deplasau la sud-vest de Doneţk.
ALTE VICTIME ALE ZBORULUI MH17 Alte cinci sicrie cu rămăşiţele umane ale victimelor zborului MH17, doborât în iulie, în estul Ucrainei, au ajuns sâmbătă pe aeroportul Eindhoven din sudul Olandei. Ministrul de Externe olandez, Bert Koenders, prezent sâmbătă în Ucraina, a anunţat că este posibil să nu poată fi găsite rămăşiţele tuturor victimelor, avionul prăbuşindu-se într-o zonă unde persistă confruntări între trupele ucrainene şi rebeli. Distrugerea în zbor a avionului Boeing aparţinând Malaysia Airlines s-a soldat, la 17 iulie, cu 298 de morţi, dintre care două treimi erau cetăţeni olandezi. Zborul Amsterdam - Kuala Lumpur a fost doborât de o rachetă, într-o zonă controlată de separatişti. Această catastrofă aviatică a provocat un şoc în Occident, care a adoptat sancţiuni severe împotriva Rusiei. Potrivit SUA şi Ucrainei, zborul MH17 a fost doborât de o rachetă sol-aer de tip Buk, furnizată rebelilor de Rusia. În schimb, Moscova arată cu degetul forţele ucrainene. O zi de omagiere are loc azi, în Olanda, într-o ceremonie ce va reuni aproximativ 1.600 de apropiaţi ai victimelor, dar şi pe premierul Mark Rutte şi cuplul regal olandez. Ceremonia, închisă publicului, a fost organizată cu ajutor rudelor, dintre care 30 vor rosti numele tuturor victimelor. Într-un prim raport, Biroul olandez pentru Securitate (OVV), însărcinat cu efectuarea anchetei, a afirmat că aparatul de zbor a fost doborât de mai multe proiectile de mare viteză.