Mişcări populare de contestare a regimurilor autoritariste se înregistrează în Libia, Bahrain, Yemen, Siria, Iordania şi Irak, dar au fost reprimate prin adevărate demonstraţii de forţă, sângeroase. Aceste revolte intervin după îndepărtarea de la putere a preşedinţilor Zine El Abidine Ben Ali, în Tunisia, şi Hosni Mubarak, în Egipt, care au creat, în restul lumii arabe, speranţa unei democratizări sub presiune. Un teolog din Qatar, de origine egipteană, şeicul Yusuf al-Qaradawi, foarte influent în lumea arabă, a îndemnat liderii arabi să îşi asculte popoarele şi să angajeze cu acestea un dialog constructiv, în cadrul rugăciunii de vineri, în Piaţa Tahrir din Cairo. „Mesajul meu către liderii arabi este să nu se lanseze în discursuri fără conţinut, ci să angajeze, cu poporul, un dialog constructiv”, a mai declarat acest teolog, foarte influent mai ales în rândul formaţiunii Fraţii Musulmani, dar care se prezintă ca independent.
Un număr de 14 persoane şi-au pierdut viaţa joi în confruntările dintre forţele de ordine şi manifestanţii împotriva regimului la Benghazi, al doilea oraş ca mărime din Libia, potrivit unui nou bilanţ furnizat vineri de o sursă medicală locală. La rândul său, organizaţia Human Rights Watch (HRW) indica ieri un total de 24 de morţi, dintre care opt în Benghazi, unde se concentrează opozanţii cei mai vehemenţi împotriva regimului colonelului Muammar Gaddafi. Comitetele revoluţionare care susţin regimul libian au ameninţat micile grupuri care protestează cu o ripostă violentă şi fulgerătoare, avertizând că orice tentativă de a depăşi limitele ar fi un act de sinucidere. Totodată, numeroşi deţinuţi au evadat ieri, după o mişcare de revoltă, dintr-o închisoare din Benghazi, cel de-al doilea oraş din Libia, afectat de manifestaţii împotriva regimului.
În Bahrain, monarhia sunnită a recurs la armată pentru a face faţă manifestaţiilor din capitala Manama, unde demonstanţii cer liberalizarea sistemului politic, care exclude aproape complet majoritatea şiită. În Bahrain se află comandamentul Flotei a V-a americane, care are ca principală misiune asigurarea protecţiei rutelor petroliere din Golf. Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a cerut autorităţilor locale săî şi respecte angajamentele privind urmărirea persoanelor implicate în confruntările violente cu manifestanţii. Pe de altă parte, mii de persoane au participat, ieri, într-un sat, la est de Manama, la funeraliile celor doi şiiţi ucişi într-un raid sângeros, cu o zi înainte, al forţelor de securitate, contra unui miting de protest antiguvernamnetal, în capitală, Conform unor surse oficiale, cel puţin cinci persoane au fost ucise, iar alte 200 au fost rănite începând de luni, când au avut loc primele mişcări de protest; opoziţia afirmă că forţele de securitate au ucis cel puţin şase persoane.
Cel puţin o persoană a murit şi alte 25 au fost rănite după ce o persoană a aruncat o grenadă, ieri, în mijlocul a mii de protestatari antiguvernamentali, în centrul oraşului yemenit Taez, situat la sud de capitala Sanaa. Grenada a vizat persoanele care protestează, pentru a şaptea zi consecutivă, în centrul oraşului Taez, într-o zonă supranumită Piaţa Libertăţii, după modelul Piaţei Tahrir din Cairo. Stat sărac, cu mai mult de 23 de milioane de locuitori, Yemenul este considerat de SUA drept participant strategic la lupta împotriva grupurilor teroriste inspirate de al-Qaida. Începând de miercuri, cel puţin cinci persoane au fost ucise la Aden, unde au fost trimise unităţi ale armatei, iar manifestanţii cer demisia preşedintelui Ali Abdallah Saleh, aflat la putere de 32 de ani.
Opt persoane au fost rănite, ieri la Amman, în Iordania, când partizani ai Guvernului au atacat câteva sute de tineri care participau la o manifestaţie, pentru a cere reforme politice. Este vorba despre primele violenţe înregistrate de la începutul mişcării de contestare socială şi politică din Iordania, în luna ianuarie. Contrar altor ţări arabe, manifestaţiile s-au derulat până acum în mod paşnic. Printre răniţi ar figura şi un jurnalist, Moawafak Mahadine, şi fiul său, care au fost spitalizaţi.
Circa o sută de sirieni au manifestat, joi, în centrul Damascului, protestând faţă de brutalitatea poliţiştilor mobilizaţi contra unui cetăţean sirian, a anunţat, vineri, all4Syria.info, un site al opoziţiei ce emite de la Dubai. Imad Nassab, fiul proprietarului unui magazin din Piaţa Hariqa, a fost bătut de poliţişti din cadrul serviciului rutier, din motive necunoscute, acţiune ce a provocat o mişcare de solidaritate cu victima. Manifestanţii au rămas în piaţă, timp de peste trei ore, blocând străzile adiacente. Aceştia i-au cerut ministrului de Interne, venit la faţa locului, să-i aresteze pe poliţiştii în cauză şi să-i prezinte în faţa justiţiei. Totodată, ieri, Guvernul Siriei a anunţat o serie de măsuri menite să conducă la scăderea preţurilor la produsele alimentare de bază, ceea ce ar fi declanşat de fapt protestele.
În Algeria, opoziţia rămâne decisă să organizeze sâmbătă o manifestaţie amplă la Alger, în pofida promisiunilor făcute de premierul Ahmed Ouyahia privind ridicarea stării de urgenţă şi aplicarea unor măsuri în favoarea populaţiei. La rândul său, Arabia Saudită ar putea să fie atinsă de tulburările ce afectează lumea arabă, dacă nu întreprinde reforme urgente, a declarat uin membru al familiei regale saudite, prinţul Talal bin Abdul-Aziz Al Saud. Fost ambasador în Franţa, prinţul Talal pledează de mult timp pentru iniţierea unor reforme în această ţară, care îşi datorează bogăţia resurselor de petrol. În 1958, acesta a format un grup politic de inspiraţie liberală, Mişcarea Prinţilor Liberi, ca o reacţie faţă de ostilitatea între foştii regi Saud şi Fayzal. Din acest motiv, este improbabil ca el să poată ajunge rege vreodată.