Confruntări violente la 160 km de frontieră

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ucraina, în prag de război civil

Confruntări violente la 160 km de frontieră

Eveniment 05 Mai 2014 / 00:00 1026 accesări

”Ucraina se apropie de război civil, iar confruntările au ajuns la 160 de kilometri de frontierele României şi ale UE”, comentează agenţia americană Bloomberg. ”Violenţele au escaladat în estul Ucrainei şi s-au extins spre sudul ţării, în contextul în care forţele guvernamentale continuă ofensiva de eliminare a rebelilor. Confruntări armate au loc în estul şi sudul ţării, de la Doneţk la Odesa, la circa 160 de kilometri distanţă de frontierele sud-estice ale UE şi de România. Există indicii că zonele industriale şi regiunile de coastă scapă de sub controlul Guvernului de la Kiev”, adaugă agenţia de presă americană, subliniind că ”provinciile estice sunt practic în stare de război”.

DOLIU NAŢIONAL Trei zile de doliu au fost declarate la Odesa, după ce 38 de oameni au murit şi peste 125 au fost răniţi vineri, în cea mai sângeroasă zi de la declanşarea conflictului generat de alipirea Crimeei la Rusia. Sute de activişti pro-ruşi au atacat, ieri, o secţie de poliţie din oraşul ucrainean Odesa, cerând eliberarea suspecţilor arestaţi în urma violenţelor din ultimele zile. Pe fondul presiunilor, poliţiştii baricadaţi în interior au început eliberarea deţinuţilor, întâmpinaţi de mulţime ca nişte eroi. Poliţia ucraineană a anunţat, sâmbătă, arestarea a 130 de persoane suspectate de implicare în incendiul de vineri. Ancheta preliminară a Ministerului ucrainean de Interne arată că militanţii pro-ruşi care s-au baricadat vineri în Casa Sindicatelor din Odesa au dat foc clădirii, cu sticlele incendiare pe care le aruncau spre manifestanţi naţionalişti şi pro-europeni. Incendiul a izbucnit după ce sute de militanţi pro-ruşi au atacat cu pietre, bâte şi lanţuri un grup de 1.500 de manifestanţi pro-europeni. Potrivit Serviciului ucrainean de Securitate (SBU), apropiaţi ai fostului preşedinte Viktor Ianukovici au orchestrat şi finanţat violenţele din Odesa. În incidente sunt implicate grupări paramilitare din regiunea separatistă moldoveană Transnistria şi grupuri ruse, precizează SBU. Cinci transnistreni se numără printre persoanele decedate la Odesa. Rusia crede că incendiul a fost declanşat de activişti naţionalişti ucraineni, membri ai organizaţiilor extremiste Sectorul Dreapta şi Autoapărare.

ÎNDEMNURI RECIPROCE Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a îndemnat sâmbătă SUA să intervină pe lângă autorităţile de la Kiev pentru ca acestea să înceteze imediat operaţiunile militare din sud-estul ţării. Şeful diplomaţiei ruse a subliniat, totodată, importanţa implicării totale a medierii OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa). ”Mai există şanse pentru aplicarea acordului, cu condiţia de a oferi o reprezentare adecvată tuturor regiunilor implicate în proces şi de a-i interzice pe teroriştii din cadrul Pravîi Sektor, care au comis masacrul sângeros de la Odesa”, a anunţat Lavrov, citat de site-ul de ştiri Russia Today. Din fericire, observatorii OSCE care erau deţinuţi de insurgenţi pro-ruşi în Slaviansk au fost eliberaţi sâmbătă şi Rusia se poate baza din nou pe ajutorul organizaţiei.

”Rusia a pierdut influenţa asupra militanţilor pro-ruşi din Ucraina”, afirmă Kremlinul. ”Organizarea alegerilor prezidenţiale pe 25 mai ar fi absurdă, în contextul intensificării violenţelor”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, acuzând Kievul şi Occidentul că susţin violenţele din Ucraina. SUA au îndemnat Ucraina şi Rusia să restaureze ordinea după violenţele inacceptabile care au avut loc vineri la Odesa.

ZECI DE AVIOANE RUSEŞTI ÎN CRIMEEA Rusia a trimis zeci de avioane de vânătoare şi bombardiere în baze militare din regiunea Crimeea, în contextul amplificării tensiunilor în sud-estul Ucrainei. Potrivit site-ului de profil militar Inforesist.org, Rusia a trimis zeci de avioane MiG-29 şi Su-27, dar şi Tu-22 în baze militare din fosta regiune ucraineană.

CONSULTANŢĂ FBI ŞI CIA PENTRU KIEV Zeci de specialişti ai Agenţiei Centrale de Informaţii din SUA (CIA) şi ai Biroului Federal de Investigaţii (FBI) oferă consultanţă administraţiei de la Kiev în operaţiunile împotriva grupurilor pro-ruse, afirmă ”Bild”. Conform unor surse din cadrul serviciilor de spionaj germane, agenţi CIA şi FBI ajută Kievul să implementeze un dispozitiv de securitate eficient şi să combată grupurile insurgente pro-ruse care ocupă zone din estul Ucrainei. Agenţii serviciilor americane nu sunt implicaţi direct în confruntări. Activitatea lor se limitează doar în Kiev. Potrivit surselor citate, agenţii americani oferă şi consultanţă pentru combaterea grupurilor infracţionale, iar o echipă verifică averea fostului preşedinte Viktor Ianukovici, refugiat în Rusia. SUA au confirmat că directorul CIA, John Brennan, a efectuat, în aprilie, o vizită la Kiev, iniţiativă condamnată dur de Rusia.



12