Societatea de Haiku din Constanţa, condusă de Laura Văceanu, împlineşte, în acest an, 15 ani de la înfiinţare, momentul aniversar urmînd a fi sărbătorit prin organizarea unor ample evenimente culturale, dar şi prin editarea unui număr omagial al revistei “Albatros”. Profesorul şi graficianul Ion Codrescu a înfiinţat Societatea de Haiku, în anul 1991, pe data de 18 ianuarie, în prezent instituţia avînd corespondenţi în întreaga ţară, dar şi peste hotare, în Statele Unite ale Americii, Japonia, Germania şi Franţa.
Unul dintre cele mai importante evenimente pe care Societatea de Haiku le va organiza pe parcursul acestui an este prima ediţie a Congresului Internaţional de Haiku, la care vor participa autori de poeme nipone din ţară, dar mai ales din străinătate. Cu această ocazie va fi reeditată antologia de versuri “Povestea teiului”, care este distribuită în special peste hotare. De asemenea, participanţii primei ediţii a Congresului Internaţional vor primi o anotologie bilingvă, pe tema mării, cu poeme de haiku, tanka, renku şi rengay, scrise de autori români şi străini.
Prima ediţie a congresului va cuprinde dezbateri, sesiuni de comunicări şi conferinţe, organizate pe secţiuni, în funcţie de poemele create. De asemenea, vor fi organizate expoziţii de haiga (versuri completate de imagini sugestive), dar şi un recital de muzică, versuri de haiku transpuse în muzică. Potrivit preşedintelui Societăţii de Haiku, congresul va fi organizat cu sprijinul preşedintelui Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România (USR), Ovidiu Dunăreanu, rectorul Universităţii “Spiru Haret” din Constanţa, prof. univ. dr. Olga Duţu, rectorul Universităţii “Andrei Şaguna”, prof. univ. dr. Aurel Papari şi va avea ca invitaţi membrii USR Dobrogea, ai Academiei Române, ai Institutului Român, dar şi din cadrul Muzeului Literaturii. Invitaţi de onoare vor fi Ecaterina Andronescu, fost ministru al învăţămîntului, care a aprobat predarea micropoemului nipon în instituţiile de învăţămînt din ţară, în cadrul Cercurilor de literatură sau opţional.
Participanţii străini la prima ediţie a Congresului Internaţional vor efectua excursii în sudul şi nordul litoralului, pentru a cunoaşte cultura şi istoria spaţiului dintre Dunăre şi Marea Neagră. “Sper să beneficiem şi de sprijinul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie, pentru a ne oferi informaţii despre zonele istorice pe care le vom vizita, dar şi de sprijinul financiar al Arhiepiscopiei Tomisului, al Primăriei Municipiului Constanţa şi al Consiliului Judeţean Constanţa. Scopul acestui congres este, în special, acela de a urmări impactul acestui gen literar în literatura românească, în ultimii 15 ani, dar şi de a atrage cît mai mulţi colaboratori”, a explicat Laura Văceanu.