Congresmenii democraţi îi cer preşedintelui american mai mulţi bani pentru Afganistan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Congresmenii democraţi îi cer preşedintelui american mai mulţi bani pentru Afganistan

Externe 02 Martie 2007 / 00:00 518 accesări

Democraţii americani, care deţin majoritatea în Congresul Statelor Unite, i-au cerut preşedintelui Bush mai mulţi bani pentru Afganistan, argumentînd că eforturile din cadrul luptei împotriva terorismului ar trebui concentrate în această ţară, mai degrabă decît în Irak.

Preşedintele american s-a întîlnit pentru prima dată, miercuri după-amiază, la Casa Albă, cu membrii grupului consultativ pe tema "războiului împotriva terorismului", compus din democraţi şi republicani. Bush a propus înfiinţarea acestui grup în momentul în care a anunţat o nouă strategie pentru Irak, la 10 ianuarie, ce prevede, contrar aşteptărilor cetăţenilor americani, suplimentarea efectivelor americane din această ţară cu 21.500 de soldaţi.

Prima reuniune a fost consacrată însă Afganistanului, un alt front al "războiului împotriva terorismului" declanşat de Bush. Irakul este un subiect care a determinat tensiuni între Congres şi Casa Albă. Divergenţele s-ar putea agrava în curînd, cînd Congresul va examina cererea lui Bush de suplimentare a fondurilor pentru Irak şi Afganistan cu 93,4 miliarde de dolari în 2007 şi cea pentru bugetul pe 2008, în valoare de 141,7 miliarde de dolari. Liderii americani aşteaptă cu îngrijorare sosirea primăverii, cînd preconizează că va avea loc o ofensivă a insurgenţilor Taliban, în Afganistan. Vicepreşedintele Dick Cheney tocmai s-a întors din această ţară, iar baza americană de la Bagram a fost vizată de un atentat, care a provocat 20 de morţi, chiar în momentul în care acesta se afla acolo.

Democraţii de stînga încearcă să utilizeze dezbaterile bugetare pentru a-l determina pe Bush să înceapă o retragere a trupelor din Irak, ceea ce preşedintele refuză să facă deocamdată. Pînă în prezent, democraţii nu au reuşit să ajungă la un consens privind o strategie comună pentru încheierea războiului. Liderii acestora sînt conştienţi că instrumentul bugetar trebuie utilizat cu precauţie, pentru a nu fi acuzaţi de lipsă de patriotism.

Primele procese de la Guantanamo vor începe în vară

Pentagonul a anunţat că primele procese ale suspecţilor de terorism deţinuţi la baza americană de la Guantanamo vor debuta în această vară, în pofida anulării planurilor care constau în construirea unui tribunal mai spaţios. Departamentul American al Apărării intenţiona să cheltuiască circa 100 de milioane de dolari pentru construirea unor imobile în care să se desfăşoare procesele militare, la închisoarea americană din Cuba, însă secretarul Apărării, Robert Gates, a catalogat iniţiativa drept ridicolă şi le-a cerut oficialilor să folosească structurile temporare. Pentagonul a anunţat că nu anticipează nicio schimbare în calendarul proceselor referitoare la crimele de război pentru o parte dintre suspecţi, care urmează să înceapă în jurul lunii iulie.

Sute de deţinuţi străini suspectaţi de legături cu terorismul se află în centrul de la Guantanamo, majoritatea fără să fi fost acuzaţi, de la deschiderea de peste cinci ani a închisorii din baza navală americană, ca urmare a atacurilor de la 11 septembrie din Statele Unite. Statele Unite au constituit ţinta unor critici din partea comunităţii internaţionale privind centrul de detenţie de la Guantanamo, iar o parte dintre aliaţii americani au recomandat închiderea acestuia. Administraţia Bush susţine că tabăra este utilizată pentru deţinerea unor persoane periculoase care nu pot fi eliberate, chiar dacă nu au fost formulate acuzaţii la adresa lor. Între 60 şi 80 de deţinuţi din centrul de la Guantanamo vor fi acuzaţi de crime de război şi vor compărea în faţa comisiilor militare. Circa 390 de deţinuţi se află în prezent la Guantanamo şi alţi 385 au fost transferaţi din 2002 în alte state, potrivit Pentagonului.



12