Congresul romilor evanghelişti din Franţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Congresul romilor evanghelişti din Franţa

Monden 19 August 2008 / 00:00 462 accesări

Peste 2.000 de caravane formate din aproximativ 10.000 de persoane sosiseră, luni la amiază, la o întîlnire a romilor evanghelişti, organizată în baza militară din Toul-Rosieres, în Franţa. Aceştia au putut intra în baza militară de duminică, de la ora 18.00, chiar dacă accesul pelerinilor era prevăzut, iniţial, doar de luni. În jur de 1.500 de caravane s-au adunat, duminică, formînd o coadă care se întindea pe 30 de kilometri în Toul-Rosieres. Între 30.000 şi 35.000 de persoane sînt aşteptate să participe la convenţia anuală a romilor evanghelişti, organizată de misiunea evanghelistă romă, mai cunoscută sub numele de “Viaţă şi Lumină”, o mişcare penticostală care ţine de Federaţia Protestantă din Franţa.

Pe de altă parte, se relatează că un comunicat al Consiliului Europei a atras atenţia că “discursul din prezent împotriva romilor seamănă cu cel folosit de nazişti şi de fascişti înainte de începerea exterminărilor din anii 1930 şi 1940”. Într-un articol intitulat “Puncte de vedere” şi publicat luni, la Strasbourg, comisarul pentru Drepturile Omului, Thomas Hammarberg, condamnă “discursul unor responsabili politici şi ai presei, discurs xenofob, care trezeşte stereotipurile seculare privitoare la romi, ceea ce, la rîndul său, legitimează acţiunile de multe ori violente împotriva romilor. Încă o dată, îi facem ţapi ispăşitori. Pretindem din nou că romii sînt o ameninţare pentru securitatea şi sănătatea publică. Nu se face nicio diferenţă între cîţiva delincvenţi şi majoritatea zdrobitoare a populaţiei rome”. Comisarul spune că este vorba despre “o atitudine ruşinoasă şi periculoasă”.

Thomas Hammarberg a reamintit că romii au suferit, în Europa, “500 de ani de represiune ruşinoasă”, de cînd au sosit din India, după o îndelungată migraţie. “Metodele represive erau variate, de la sclavie la masacru, trecînd prin asimilarea forţată, expulzare. Din nefericire, istoria ruşinoasă în această privinţă în Europa este uitată şi se repetă”, a subliniat comisarul. Fără a cita vreo ţară vinovată acum de discriminare faţă de romi, comisarul a notat că “nu este surprinzător că mulţi romi sînt neîncrezători faţă de societatea majoritară şi că unii consideră autorităţile drept o ameninţare. Cînd spunem că trebuie număraţi sau că trebuie luate amprentele, se tem de ce este mai rău”.



12