Consecinţe grave ale valului de frig din Europa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Victime şi creşteri de preţuri

Consecinţe grave ale valului de frig din Europa

Monden 02 Februarie 2012 / 00:00 539 accesări

MORŢI DE FRIG Temperaturile scăzute şi ninsorile abundente înregistrate în întreaga Europă au provocat perturbări grave în circulaţie în Europa, iar bilanţul deceselor provocate de frig a depăşit 70, mai ales în Ucraina şi Polonia. Cel puţin 43 de persoane au murit în Ucraina, în ultimele şase zile. Peste 850 de ucraineni au necesitat îngrijiri medicale din cauza degerăturilor sau hipotermiei, iar 720 au fost spitalizaţi. Şcolile şi facultăţile din capitala Kiev s-au închis din cauza frigului. Şi în nordul Greciei au fost închise şcoli. În mai multe zone s-au înregistrat minus 16 grade Celsius. Minus 29 de grade Celsius s-au înregistrat în nord-estul Bulgariei, pentru a doua zi consecutiv, iar un bărbat de 57 de ani a murit din cauza frigului. În Germania, două femei au murit din cauza frigului. Ninsori abundente s-au înregistrat şi în Corsica şi sudul Italiei. Circulaţia trenurilor a fost redusă şi mai multe meciuri de fotbal din Seria A au fost amânate.

CREŞTEREA PREŢURILOR Temperaturile scăzute au împins în sus preţurile la grâu şi energie electrică, au întrerupt livrările de gaze naturale şi transporturile navale, în condiţiile în care unele regiuni se pregătesc pentru cele mai scăzute temperaturi din ultimii 60 de ani. Cotaţia grâului a atins cea mai ridicată valoare din ultimele patru luni pe fondul îngrijorărilor că frigul din unele regiunii ale Mării Negre ar putea afecta recoltele. La Chicago Board of Trade, cotaţia unui bushel de grâu cu livrare în luna martie a crescut cu 14% până la 6,75 dolari, cel mai ridicat preţ înregistrat după data de 21 septembrie 2011. Cererea pentru energie electrică cu livrarea pentru ziua următoare în Germania, cea mai mare piaţă din Europa, a atins cel mai ridicat nivel de după data de 23 noiembrie, înregistrând o creştere de 11%, până la 58,85 euro pentru un megawat oră.

Pe piaţa din Franţa, a doua din Europa, cererea pentru energie electrică a crescut cu 13%, până la 64,25 euro pentru un megawat oră. Consumul de energie electrică ar putea ajunge la un nivel record de 98.900 megawaţi în ziua de 7 februarie, precedentul record de 96.710 megawaţi fiind înregistrat în data de 15 decembrie 2010. Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo SA, cea mai mare companie de gaze naturale din Polonia, a redus livrările către trei clienţi industriali în timp ce Gaz-System SA, compania ce operează sistemul de conducte de gaze, a anunţat că va cere Guvernului să elibereze o parte din rezervele de stat. Valul de frig a condus la creşterea consumului de gaze naturale în Polonia până la aproximativ 65 milioane metri cubi pe zi, cu 41% mai mare decât consumul mediu înregistrat în luna decembrie. În Ungaria, Guvernul a cerut companiilor de utilităţi să nu îşi întrerupă serviciile către cei care nu îşi pot plăti facturile.

LIVRĂRI DE GAZ REDUSE Într-o perioadă în care Europa Centrală şi de Est se confruntă cu temperaturi foarte scăzute, cu zone mari afectate de ger, gigantul rus Gazprom a decis să limitezez livrarea gazelor. Decizia Gazprom vine ca urmare a cererii interne foarte mari, pe măsură ce Rusia se aşteaptă la un ger năprasnic în următoarea perioadă, care oricum scade presiunea gazelor. Printre ţările ce ar urma să aibă de suferit se numără Italia, unde 8% din cererea sa de gaze către compania rusă nu a putut fi îndeplinită, marţi. Şi în Polonia şi Germania, alimentarea cu gaze naturale din Rusia a scăzut cu 10% faţă de nivelurile obişnuite. Statele membre UE pot în continuare să suplinească eventualele lipsuri cauzate de limitarea livrărilor de gaze ale Gazprom, cu ajutorul rezervelor subterane şi al rutelor alternative de alimentare. Compania rusa a exportat 150 de miliarde de metri cubi de gaz în Europa, în 2011, adică aproape un sfert din cererea de gaze naturale a continentului. Cei mai importanţi clienţi ai Gazprom sunt Germania, Italia şi Turcia.



12