Consecinţele mareei negre din Golful Mexic ar putea fi simţite mai multe decenii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Consecinţele mareei negre din Golful Mexic ar putea fi simţite mai multe decenii

Monden 06 August 2010 / 00:00 493 accesări

Operaţiunea de cimentare a puţului de ţiţei care a produs cea mai importantă maree neagră din istoria SUA uma să înceapă ieri, în Golful Mexic, a anunţat grupul petrolier britanic British Petroleum (BP), după ce a primit aprobarea autorităţilor americane. Această aprobare din partea administraţiei americane intervine la 24 de ore după ce BP a anunţat reuşita primei faze de astupare a puţului, numită Static Kill, care a constat în injectarea de fluid de foraj, cu scopul împingerii petrolului către fundul puţului şi sigilarea acestuia.

Flora şi fauna submarine, care au fost afectate de petrolul deversat timp de trei luni, vor suferi în termeni de populaţie efectele poluării timp de mai mulţi ani, poate chiar decenii, a precizat directoarea Agenţiei Oceanice şi Atmosferice Americane (NOAA), în cadrul unei conferinţe de presă la Casa Albă, Jane Lubchenco. Aceasta s-a arătat însă optimistă cu privire la consecinţele poluării asupra produselor destinate consumului uman, subliniind că aceste organisme degradează în mod natural hidrocarburile în câteva săptămâni. Autorităţile americane vor continua să efectueze analize pe termen lung, pentru a se asigura de calitatea acestor produse.

Circa 75% din petrolul scurs în Golful Mexic după scufundarea platformei Deepwater Horizon a fost deja eliminat, anunţă un oficial din cadrul administraţiei americane. Potrivit cotidianului „The New York Times”, care citează un raport oficial, 26% din petrolul deversat încă se află în Golful Mexic, dar va dispărea rapid. În total, 4,9 milioane de barili de petrol s-au scurs în Golful Mexic după scufundarea platformei Deepwater Horizon în luna aprilie. Scurgerea de petrol a fost oprită pe 15 iulie, iar BP a confirmat abia miercuri că prima etapă a astupării definitive a puţului a reuşit. Riscul apariţiei unor noi scurgeri de mari proporţii este foarte scăzut.



12