Consens pentru limitarea creşterii temperaturii globale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Consens pentru limitarea creşterii temperaturii globale

Monden 10 Octombrie 2009 / 00:00 425 accesări

Summit-ul pentru climă de la Bangkok s-a încheiat fără un acord de limitare a emisiilor, ci cu un simplu consens în privinţa necesităţii de a limita creşterea temperaturii globale la două grade Celsius faţă de nivelul înregistrat înainte de industrializare. Ţările dezvoltate s-au oferit să îşi reducă emisiile cu 15-23 de procente sub nivelul din 1990, pînă în 2020, adică mult sub 25-40%, cît recomandă oamenii de ştiinţă. SUA, care au respins Protocolul de la Kyoto, au aprobat pînă acum o limitare a emisiilor cu 17% faţă de nivelul din 2005, adică doar 4% faţă de nivelul din 1990. Plafonul a fost votat pînă acum doar de Camera Reprezentanţilor. În acelaşi timp, ţările în curs de dezvoltare refuză să aprobe ţinte drastice înainte ca ţările bogate să le garanteze asistenţă financiară.

Situaţia este foarte gravă în realitate. O serie de zboruri pentru cercetare ştiinţifică sînt organizate de NASA deasupra Antarcticii, începînd din 15 octombrie, pentru a studia schimbările la nivelul gheţarilor şi al banchizei glaciare sub efectul încălzirii globale. Aceste zboruri fac parte din Operation Ice Bridge, o campanie ce se va întinde pe durata a şase ani, fiind cea mai mare operaţiune aeriană de monitorizare a gheţurilor polare ale planetei. Echipa cercetătorilor lucrează la bordul unui avion DC-8, un vehicul comercial transformat în laborator zburător, echipat cu numeroase instrumente ştiinţifice, precum lasere pentru cartografiere şi radare capabile să măsoare grosimea gheţurilor. Datele colectate îi vor ajuta pe cercetători să aprecieze cu o mai mare acurateţe felul în care schimbările în curs în imensa masă de gheaţă a Antarcticii vor provoca creşterea nivelului apelor oceanice la nivel global.

Datele culese vor acoperi, parţial, lipsa informaţiilor cu care NASA se va confrunta în perioada imediat următoare, după ce satelitul ICESat (Ice, Cloud and Land Elevation Satellite), aflat pe orbită din 2003, îşi va încheia misiunea, lansarea succesorului lui, ICESat-II, fiind prevăzută abia pentru anul 2014. Deoarece monitorizările aeriene nu permit aceeaşi acoperire a suprafeţei totale, la scară continentală, precum cele realizate de un satelit, NASA a selectat cîteva ţinte specifice, care sînt cele mai expuse în faţa unor modificări din cauza încălzirii globale. Măsurarea suprafeţei şi a densităţii banchizei va fi realizată în Marea Amundsen, unde, potrivit măsurătorilor actuale, grosimea gheţii este în scădere. Pentru studierea evoluţiei gheţarilor şi blocurilor de gheaţă flotante, avionul DC-8 va survola Peninsula Antarctică şi vestul Antarcticii, inclusiv gheţarul Pine Island, o zonă despre care cercetătorii cred că ar putea suferi schimbări rapide din cauza încălzirii climei.

Zborurile deasupra Antarcticii vor urma unei prime campanii de observare aeriană, ce va avea loc în acest an, deasupra Groenlandei şi Oceanului Atlantic. Operation Ice Bridge prevede misiuni anuale de cercetare în regiunile cheie ale celor doi poli. Această misiune, la care participă 50 de oameni de ştiinţă şi personal auxiliar, prevede 17 zboruri, avioanele urmînd să decoleze din Punta Arenas, Chile. Următoarea campanie aeriană de studiere a Antarcticii va fi avea loc în primăvara anului 2010.



12