Consens politic privind alocarea a 2% din PIB pentru Armată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Astăzi se semnează acordul

Consens politic privind alocarea a 2% din PIB pentru Armată

Politică 13 Ianuarie 2015 / 00:00 489 accesări

CONSULTĂRI

După o zi întreagă de consultări între președintele Iohannis și partidele politice, s-a ajuns la un consens în privința suplimentării bugetului pentru Apărare. Astăzi, la ora 10.00, se semnează acordul politic privind alocarea, din 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naționale. Încă de la debutul consultărilor, premierul Victor Ponta a apreciat faptul că discuţiile de la Cotroceni au avut loc la o masă de lucru, situaţie diferită de cea din timpul mandatului lui Traian Băsescu. Pe vremea fostului președinte, participanţii la discuţii stăteau pe fotolii în fața lui, precum elevii în fața profesorului. Din start se impunea o distanță care nu era propice pentru negocieri.

ACORD

În mod surprinzător, în timpul consultărilor nu au existat mari divergențe între părerile delegațiilor partidelor. E drept, discuțiile au fost purtate pe rând, cu fiecare partid în parte, dar toate delegațiile au fost de acord cu propunerea noului președinte. Singura propunere de modificare a acordului a venit din partea delegației UNPR, care susține ca prevederile să se aplice cu un an mai devreme, din 2016. Era de așteptat ca uneperiștii să vină cu o asemenea recomandare, din moment ce printre membrii fondatori ai formațiunii se numără și câțiva foști militari. De altfel, însuși președintele partidului, Gabriel Oprea, a afirmat că acesta era unul dintre obiectivele urmărite de UNPR încă de la înființare. „Am propus ca acest buget să fie alocat din 2016 pentru că orice zi câştigată înseamnă întărirea securităţii şi mai mult respect pentru Armata Română în cadrul NATO”, a spus Oprea după consultările cu Iohannis.

PROPUNERI

Chiar dacă discuțiile s-au concentrat asupra bugetului Armatei, reprezentanții partidelor politice au adus în atenția lui Iohannis și alte subiecte, poate chiar mai importante decât banii de care va dispune Ministerul Apărării peste doi ani. De pildă, membrii delegației UNPR au vorbit cu președintele depre Legea „Big Brother” și cea a cartelelor pre-pay. Uneperiștii consideră că cele două acte normative ar trebui supuse din nou unei dezbateri publice între reprezentanţii societăţii civile, ai Guvernului, ai instituţiilor pe linia securităţii naţionale şi ai mediului academic. Totodată, delegația UDMR a propus alocări bugetare de până la 6% pentru Educație și Sănătate. Pe de altă parte, delegația PC a discutat cu președintele despre organizarea unui referendum național cu privire la schimbarea formei de guvernământ.



12