”Liderul nord-coreean, Kim Jong-Il, a purtat discuţii profunde privind situaţia din Peninsula Coreea şi a ajuns la un consens cu un înalt oficial chinez”, relatează presa de la Beijing. ”Cele două părţi au ajuns la un consens privind relaţiile bilaterale şi situaţia din Peninsula Coreea, după discuţii profunde şi directe”, relatează agenţia Xinhua, referindu-se la întrevederea de la Phenian dintre Kim Jong-Il şi consilierul chinez de Stat, Dai Bingguo. Agenţia nu a furnizat detalii despre întâlnire, care nu a fost anunţată în prealabil de China şi care a intervenit pe fondul tensiunilor provocate de atacul nord-coreean asupra insulei sud-coreene Yeongpyong. Dai ar fi ajuns la Phenian miercuri şi s-ar fi întâlnit şi cu vicepremierul nord-coreean, Kang Sok Ju. Luni, preşedinţii american, Barack Obama şi chinez, Hu Jintao, au discutat telefonic despre situaţia din Peninsula Coreea. Hu s-ar fi declarat îngrijorat de situaţia fragilă din regiune. Ministerul chinez de Externe a anunţat că Hu a cerut un răspuns calm şi raţional, din partea tuturor actorilor, pentru a împiedica deteriorarea situaţiei fragile a securităţii din Peninsula Coreea. Şefii diplomaţiei din SUA, Japonia şi Coreea de Sud au condamnat, marţi, atacul nord-coreean din 23 noiembrie.
Coreea de Nord şi-a justificat, ieri, atacul lansat la 23 noiembrie asupra unei insule sud-coreene, soldat cu patru morţi şi 18 răniţi şi declanşarea unei riposte militare din partea Republicii Coreei de Sud. Încă o dată, Phenianul susţine că a reacţionat la un exerciţiu militar naval pe care armata sud-coreeană l-a efectuat într-o zonă de frontieră sensibilă din Marea Galbenă, devenită, în ultimi ani, teatrul unor incidente grave. Potrivit Phenianului, în cadrul amintitelor manevre, Coreea de Sud a lansat mii de obuze asupra apelor teritoriale nord-coreene. Insula Yeonpyeong, vizată de bombardament, se află în partea sudică a liniei imaginare trasate de ONU la sfârşitul războiului din Peninsula Coreea (1950-1953). Coreea de Nord nu recunoaşte această frontieră, apreciind că respectiva insulă se află în interiorul apelor sale teritoriale. Miercuri, şeful Statului Major interarme american, amiralul Mike Mullen, aflat într-un turneu în regiune, a declarat la Seul că statul sud-coreean trebuie să fie pregătit să facă faţă unor eventuale atacuri cu arme chimice nord-coreene.
Fostul negociator al preşedintelui Bill Clinton şi actual guvernator al statului New Mexico, Bill Richardson, va efectua o vizită privată în Coreea de Nord, a anunţat, miercuri, Departamentul de Stat. Fostul diplomat de rang înalt va fi în contact cu Departamentul de Stat înainte de plecare şi după întoarcere. Guvernatorul va efectua această vizită între 16 şi 20 decembrie, la invitaţia ministrului Afacerilor Externe şi negociator în domeniul nuclear, Kim Gye Gwan. Vizita are loc într-un context extrem de tensionat între regimul de la Phenian şi Seul, Washingtonul fiind unul dintre principalii aliaţi ai sud-coreenilor. Bill Richardson a fost ambasadorul american la ONU şi secretar al Energiei, în mandatul preşedintelui democrat Bill Clinton. El a efectuat, pentru Clinton, mai multe misiuni diplomatice delicate, în anii \'90. Richardson a efectuat două vizite în Coreea de Nord, cu scopul de a obţine eliberarea unor americani deţinuţi în această ţară. El s-a întors în această ţară în 2007, în cadrul unei misiuni vizând repatrierea rămăşiţelor unor soldaţi americani ucişi în timpul Războiului din Coreea.