Consilierii PDL, împotriva referendumului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
CJC

Consilierii PDL, împotriva referendumului

Eveniment 23 Iunie 2011 / 00:00 662 accesări

VOT PENTRU REFERENDUM. Aleşii constănţeni au aprobat, ieri, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) o hotărâre privind aprobarea organizării referendumului judeţean privind desfiinţarea judeţului Constanţa. Consilierii judeţeni PDL au lipsit după ce, cu doar câteva ore înaintea şedinţei CJC, au anunţat că nu vor participa la şedinţa extraordinară, considerând că este nelegală. Se pare că directivele de la centru sunt mai presus de interesele judeţului pentru consilierii judeţeni PDL, care au considerat că nu este cazul să participe la şedinţă şi să îşi exprime punctele de vedere. Se pare că, pentru portocalii, referendumul este legal doar atunci când şeful suprem, preşedintele Traian Băsescu, îl cere.

MOTTO-UL PDL: „REFERENDUMUL ESTE LEGAL NUMAI ATUNCI CÂND ÎI PLACE LUI BĂSESCU”

“Cetăţenii judeţului Constanţa sunt cei care trebuie să îşi dea cu părerea despre absenţa aleşilor PDL de la şedinţă. Gestul nu poate fi interpretat decât ca o laşitate şi ca un răspuns clar că ei sunt pentru desfiinţarea judeţului Constanţa. Democratic, trebuia să vină la şedinţă, să îşi spună argumentele pro şi contra şi să voteze în consecinţă”, a declarat preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu. Conducerea CJC nu a omis nici posibilitatea unui eventual atac în contencios administrativ din partea Prefecturii. „Ne aşteptăm ca şi prefecţii să primească ordine să blocheze acest demers. Din acest motiv am introdus o prevedere în hotărârea adoptată care stipulează ce se va întâmpla în cazul unui astfel de atac. Conform articolului, în cazul atacului, urmează ca hotărârea privind referendumul să îşi producă efectele, fără a adopta alte hotărâri cu altă dată, imediat după o decizie irevocabilă a instanţei”, a spus Constantinescu.

EFECTELE REORGANIZĂRII „Desfiinţarea judeţului Constanţa reprezintă o problemă de interes deosebit pentru cetăţeni, indiferent că locuiesc la sate, în comune, oraşe sau municipii. De aceea, este necesară consultarea publică, întrucât toţi cetăţenii sunt direct interesaţi de problema desfiinţării judeţului nostru. Desfiinţarea judeţului Constanţa nu poate reprezenta rezultatul deciziei unui singur om sau a unui singur partid din România, trebuie să fie o decizie comună a cetăţenilor judeţului Constanţa. Dacă locuitorii vor spune \"NU\" desfiinţării judeţului Constanţa, atunci conducătorii acestei ţări, inclusiv preşedintele României, trebuie să respecte această hotărâre”, a spus Constantinescu. Potrivit acestuia, naşterea unui judeţ mamut, prin desfiinţarea judeţelor, reprezintă centralizarea atribuţiilor la nivelul judeţului mamut. Măsura înfiinţării unui singur judeţ pentru aproximativ 3 milioane de cetăţeni proveniţi din şase judeţe actuale nu reprezintă un răspuns şi o soluţie suficient fundamentată şi justificată pentru afirmaţia privind descentralizarea. Noua împărţire administrativ-teritorială a ţării nu va duce la scăderea birocraţiei la nivel local, ci dimpotrivă, încarcă misiunea instituţiilor publice de la nivelul noilor reşedinţe judeţene, aflate uneori la sute de kilometri depărtare de unele localităţi administrate, cu probleme care se puteau rezolva cu personal şi costuri reduse şi în timp util la nivelul judeţelor actuale. Autorităţile locale, Asociaţiile comunelor, oraşelor, municipiilor, precum şi Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România au solicitat, în nenumărate rânduri, primului ministru Emil Boc, precum şi preşedintelui României, Traian Băsescu, să realizeze o descentralizare reală, prin trecerea instituţiilor aflate în subordinea Guvernului României către autorităţile administraţiei publice locale, pe trepte ierarhice, comune, oraşe, judeţe, pentru că doar acest fapt va duce la o eficientă funcţionare a instituţiilor. Nu s-a întâmplat nimic până acum. “Vreau, pe această cale, să le solicit locuitorilor judeţului ca în ziua referendumului să participe la vot şi să îşi îndeplinească o obligaţie civică. Este foarte importantă părerea lor, indiferent care va fi aceea”, a afirmat Constantinescu.



12