Consilierul pentru securitate națională al lui Trump a demisionat după discuții „nepotrivite“ cu ambasadorul rus

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Consilierul pentru securitate națională al lui Trump a demisionat după discuții „nepotrivite“ cu ambasadorul rus

Externe 14 Februarie 2017 / 16:23 445 accesări
Michael Flynn, consilier pentru securitatea națională al președintelui Donald Trump, a fost acuzat de contacte nepotrivite cu Rusia

Michael Flynn, consilier pentru securitatea națională al președintelui Donald Trump, a fost acuzat de contacte nepotrivite cu Rusia

Michael Flynn, consilier pentru securitatea națională al președintelui SUA, Donald Trump, acuzat de contacte nepotrivite cu Rusia în timp ce președintele Obama era încă în funcție, a demisionat luni seara, a anunțat Casa Albă, potrivit AFP. În scrisoarea de demisie, Michael Flynn a recunoscut că "a înșelat din neatenție pe vicepreședintele ales (Mike Pence) și pe alte persoane cu informații incomplete despre discuțiile sale telefonice cu ambasadorul Rusiei". Generalul în rezervă Joseph Kellogg va asigura interimatul acestui post strategic la mai puțin de o lună după sosirea la putere a lui Trump. "Din păcate, din cauza ritmului rapid al evenimentelor, din nebăgare de seamă, am informat incomplet pe vicepreședintele ales și alte persoane despre convorbirile mele telefonice cu ambasadorul Rusiei", a declarat Michael Flynn în scrisoarea sa de demisie publicată de Casa Albă, conform DPA.

Concret, chiar în momentul în care administrația Obama ordona la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut sancțiuni împotriva Rusiei pentru presupusa ei ingerință în alegerile americane, Michael Flynn îl asigura pe ambasadorul Rusiei la Washington, Serghei Kisliak, că președintele ales, Donald Trump, va fi mult mai puțin sever. Potrivit „Washington Post“ și „New York Times“, aflate la originea acestor dezvăluiri făcute vineri, astfel de discuții erau potențial ilegale. În timpul acestor discuții telefonice cu ambasadorul Rusiei, Michael Flynn era deja la vremea respectivă în acest post central în elaborarea politicii externe și de securitate pe lângă viitorul președinte american. Dar echipa Trump era încă în plină perioadă de tranziție, cu trei săptămâni înainte de a prelua oficial puterea.

Factor agravant, Michael Flynn indusese în eroare propria sa tabără, în special pe Mike Pence, viitorul vicepreședinte. El declarase de fapt la începutul lunii ianuarie că discuția cu ambasadorul nu se referise la sancțiuni, afirmație reluată public de Mike Pence. Solicitat să precizeze dacă președintele Trump era la curent că Flynn discutase despre sancțiuni cu ambasadorul rus, purtătorul de cuvânt Sean Spicer a răspuns categoric luni: "Nu, absolut deloc". Încă de luni, democrații din Congres ceruseră demiterea fostului general pentru aceste acuzații "aiuritoare", colegii lor republicani preferând să se abțină de la comentarii. O certitudine: consilierii președintelui Trump nu s-au înghesuit să-l apere pe Michael Flynn în cursul weekend-ului. Abia luni după-amiază, o consilieră apropiată lui Donald Trump a încercat să risipească tensiunea, asigurând pe MSNBC că fostul militar beneficia de "încrederea totală a președintelui". Fostul general a susținut totdeauna ideea unei relații mai apropiate cu Rusia. Și aceste convorbiri private cu ambasadorul rus aveau loc în timp ce SUA tocmai descopereau posibila ingerință a Moscovei în campania prezidențială americană cu scopul de a-l susține pe Donald Trump.



12