Consiliul Concurenţei investighează preluarea operatorului portuar “Comvex”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Consiliul Concurenţei investighează preluarea operatorului portuar “Comvex”

Economie 04 Septembrie 2006 / 00:00 1249 accesări

“Am sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la o concentrare economică nenotificată care îndeplinea condiţiile de prag valoric pentru a fi notificate”, a declarat inspectorul de concurenţă superior din cadrul Inspectoratului de Concurenţă Constanţa, Ioan Bădică. El a adăugat că este vorba despre preluarea operatorului portuar “Comvex” Constanţa de către societatea comercială “SolidMet” din Bucureşti care “ar fi încercat să se disculpe cu privire la notificare”. “Cei de la < SolidMet > au transmis nişte informaţii la Bucureşti, dar noi nu am fost mulţumiţi şi, mai mult, am constatat că acestea erau eronate. În lege se spune că fiecare din părţile implicate trebuie să aibă cifra de afaceri anterioară anului realizării operaţiunii de concentrare economică de maximum patru milioane de euro. Această concentrare s-a realizat în februarie 2006, ceea ce ar fi însemnat că trebuia să furnizeze datele despre cifra de afaceri realizată la sfîrşitul anului 2005, însă ei au comunicat cifra de afaceri la data realizării concentrării economice. Cu alte cuvinte, au fost furnizate datele pentru două luni, respectiv ianuarie şi februarie 2006, dar noi ştiam că lucrurile stau cu totul altfel în privinţa cifrei de afaceri”, a afirmat inspectorul de concurenţă superior.

Mai mult, Bădică spune că reprezentanţii “SolidMet” au susţinut faptul că, deşi au preluat “Comvex”, nu se implică în activitatea firmei achiziţionate, astfel că nu era nevoie de notificarea preluării, invocînd prevederile legii potrivit cărora “nu se consideră a fi concentrare economică atunci cînd societatea care a preluat controlul nu se implică în managementul societăţii şi se comportă ca un acţionar pasiv”. “Cum putea să fie un acţionar pasiv dacă se află în Consiliul de Administraţie împreună cu alte firme pe care le controlează, devenind astfel un factor decizional?”, a mai precizat Bădică. În prezent, dosarul de investigaţie se află la Bucureşti unde urmează a fi analizat şi, potrivit lui Bădică, instituţia poate solicita notificarea concentrării economice de către agentul economic în vederea autorizării, dar cu aplicarea unei amenzi ce poate ajunge pînă la 10% din cifra de afaceri a părţilor implicate.

Ajutorul de stat acordat firmei Romned Company, recuperat integral

Tot la Bucureşti, a fost declanşată o altă investigaţie pe piaţa energiei electrice, fiind solicitate informaţii cu privire la închirierea stîlpilor de către societăţile care deţin stîlpi, întrucît Electrica şi Romtelecom sînt principalii furnizori ai acestei prestaţii. “Am constat că sînt mai mulţi funrizori de astfel de servicii, printre care se numără Regia Autonomă de Transport în Comun, Administraţia Portului Constanţa, Primăria prin intermediul SC < Confort Urban > care deţin stîlpi şi le-am solicitat evoluţia tarifelor de închiriere şi motivaţia majorării acestora pentru plasarea cablurilor electrice, a celor de comunicaţii sau de televiziune prin cablu. Se ştie că aceste firme deţin o poziţie dominantă pe plan local, agenţii economici beneficiari neavînd multe variante pentru a-şi întinde cablurile”, a opinat şeful Inspectoratului de Concurenţă Constanţa. Deocamdată, investigaţia se află în plină desfăşurare, inspectorii aşteptînd informaţii şi de la beneficiarii acestor servicii.

În ceea ce priveşte monitorizarea ajutoarelor de stat acordate firmelor din zona liberă, investigaţia Consiliului Concurenţei a ajuns la final. Concluziile verificărilor arată că atît agenţii economici beneficiari cît şi furnizorii de ajutoare de stat respectă legislaţia în vigoare. Singurul ajutor de stat, care se derulează pînă în 2011, este de natură regională şi constă în compensarea redevenţei pînă la atingerea intensităţii maxime admise. Cinci societăţi comerciale au făcut obiectul investigaţiei, însă doar patru au rămas să beneficieze de acest ajutor. Este vorba despre APM Terminal, AGC, Europe Invest Free Zone şi Socep, în timp ce Romned Company a ieşit din monitorizare, ajutorul de stat în valoare de 842,65 milioane de lei vechi fiind recuperat integral, inclusiv dobînzile aferente, pe motiv că a fost considerat un ajutor ilegal.



12