Lumea i-a transmis un mesaj unanim liderului nord-coreean Kim Jong-Il prin votul de sîmbătă pentru rezoluţia Consiliului de Securitate. Votată în unanimitate de cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, rezoluţia impune sancţiuni economice şi comerciale împotriva Coreei de Nord şi cere regimului de la Phenian să nu efectueze noi teste nucleare şi să revină la negocierile multipartite. Textul nu implică un embargou total asupra armelor, însă interzice vînzarea unor echipamente - rachete, tancuri, nave de luptă, avioane militare sau sisteme de artilerie. Documentul precizează că, în cazul în care Coreea de Nord respectă prevederile rezoluţiei, sancţiunile pot fi ridicate. În decurs de cinci zile, versiunea originală a Statelor Unite a fost modificată, pentru a ţine cont de reticenţele Rusiei şi Chinei, aliate tradiţionale ale Coreei de Nord.
Japonia ar putea furniza sprijin logistic pentru forţele americane în vederea inspectării încărcăturilor nord-coreene.
Constituţia pacifistă din anul 1947 interzice Japoniei să recurgă la forţă armată, cu excepţia unor cazuri de legitimă apărare strict definite. O lege din 1999 permite totuşi forţelor nipone să acorde asistenţă armatei americane în zona arhipelagului Japoniei, cu condiţia ca Guvernul de la Tokyo să declare că situaţia din regiune ameninţă pacea şi securitatea ţării. Legea nu a fost aplicată pînă în prezent, însă Japonia acordă asistenţă logistică navelor americane ce desfăşoară operaţiuni antiteroriste în Oceanul Indian.
În Japonia, tot mai multe voci solicită o dezbatere publică cu privire la posibilitatea de a deţine arme nucleare, ca răspuns la ambiţiile nucleare ale Coreei de Nord. Directorul Consiliului de Cercetare Politică al partidului de guvernămînt nipon, Shoici Nakagawa, a declarat că ţara sa îşi va respecta politica de a nu se dota cu arme nucleare, dar a adăugat că este necesară o dezbatere pe această temă.
În replică, oficialii din Coreea de Nord şi-au exprimat speranţa că negocierile multilaterale privind denuclearizarea Peninsulei Coreene vor continua şi se va lua o decizie privind participarea la discuţii după ce vor analiza sancţiunile impuse de Naţiunile Unite. După o serie de discuţii purtate la Phenian, Aleksandr Aleksiev, adjunctul ministrului rus al Afacerilor Externe, a declarat pentru agenţiile de presă ruse că regimul nord-coreean manifestă în continuare dorinţa de a relua negocierile în şase, la care participă China, cele două state coreene, Statele Unite, Japonia şi Rusia.
La rîndul său, preşedintele Bush a semnat o măsură legislativă ce include Coreea de Nord în prevederile unei legi avînd drept scop limitarea ambiţiilor nucleare ale Iranului şi Siriei. Semnarea legii a avut loc pe fondul încercărilor administraţiei Bush de a obţine impunerea de sancţiuni din partea Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite. Legea privind neproliferarea îi permite preşedintelui american să impună sancţiuni oricărui cetăţean străin bănuit că a transferat bunuri, servicii sau tehnologie ce ar putea ajuta aceste ţări să producă armament nuclear sau alte arme de distrugere în masă. Proiectul a fost introdus în Senat în luna iulie, după ce Coreea de Nord a efectuat mai multe teste cu rachete.
Reţeaua de urmărire a testelor atomice nu poate confirma testul nord-coreean
Reţeaua internaţională de supraveghere a testelor nucleare nu a detectat în atmosferă particule radioactive care să confirme că regimul nord-coreean ar fi efectuat un test atomic, a declarat Xavier Clement, reprezentant al Comisariatului pentru Energie Atomică. Această instituţie este corespondentul francez al Sistemului de Supraveghere Internaţional creat de Organizaţia Tratatului pentru interzicerea totală a testelor nucleare. Organizaţia deţine în prezent o reţea de 321 de staţii de detectare, dintre care 60% sînt deja operaţionale. Din numărul total, 80 de staţii vor fi consacrate numai detectării de particule susceptibile să fie eliberate în atmosferă de exploziile nucleare. Staţia de acest tip cea mai apropiată de Coreea de Nord funcţionează în prezent în Japonia. Acest tip de staţie este extrem de precis, dar performanţele sale depind foarte mult de condiţiile meteorologice.