Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a denunţat, ieri, la Strasbourg, intensificarea retoricii împotriva romilor în discursul politic, pledând pentru căutarea în comun de soluţii pentru această minoritate de 12 milioane de persoane. „Celor 47 de ţări membre ale Consiliului, între care cele 27 de state membre ale UE, le revine sarcina să încerce să soluţioneze în mod colectiv problema”, afirmă socialista germană Marlene Rupprecht salutând organizarea unei reuniuni la nivel ministerial, pe data de 20 octombrie, în Palatul Europei, la Strasbourg. Un raport al Consiliului Europei insistă asupra discursurilor de securitate împotriva romilor ale unor responsabili politici din ţări precum Cehia, Danemarca, Ungaria, Italia şi Suedia. Însă, deputatul conservator francez Jean-Claude Mignon a denunţat cu vehemenţă un rechizitoriu inacceptabil împotriva Franţei, citat în trei dintre paginile raportului.
Pe de altă parte, Ministerul francez de Interne a anunţat ieri că nu are cunoştinţă de existenţa unui fişier al romilor şi nomazilor, după ce patru asociaţii au solicitat un control al bazelor de date ale Jandarmeriei, afirmând că aceasta deţine înregistrări ilegale pe baze etnice. Ministerul de Interne, care reaminteşte că a preluat Jandarmeria naţională în baza legii din 3 august 2009, a cerut grupului de control şi organizare a bazelor de date ale poliţiei şi jandarmeriei să controleze elementele strânse în bazele de date ale acesteia. Grupul este condus de criminalistul Alain Bauer, care va convoca echipa începând de săptămâna viitoare. În schimb, preşedintele Sarkozy va fi primit astăzi de Papa Benedict al XVI-lea, într-o vizită având ca scop clarificarea neînţelegerilor create de expulzarea romilor din Franţa, dar şi recâştigarea unui electorat catolic decepţionat. Nicolas Sarkozy va discuta timp de jumătate de oră cu Suveranul Pontif şi va avea o audienţă cu secretarul de Stat al Vaticanului, cardinalul Tarcisio Bertone. Ulterior, preşedintele francez va vizita bazilica Sfântul Petru şi capela Santa Petronilla, pentru un moment de reculegere şi o ceremonie pentru Franţa. Vizita se va încheia cu un dejun la ambasada Franţei, la care vor participa circa 30 de înalţi prelaţi.
Vizita la Vatican face parte dintr-un efort mai amplu de recâştigare a unui electorat important, reprezentând circa 15% din populaţia Franţei, şi care, deşi rămâne fidel ideilor de dreapta, s-a îndepărtat de Nicolas Sarkozy. Popularitatea sa în rândurile alegătorilor catolici a scăzut drastic, ajungând la numai 50%, în timp ce predecesorul său la Palatul Elysée, Jacques Chirac, s-a bucurat în mod constant de niveluri ale popularităţii de peste 70%. Două treimi dintre simpatizanţii stângii (65%) consideră deja că Dominique Strauss-Kahn este cel mai bun candidat socialist capabil să îl învingă pe Nicolas Sarkozy la viitoarele alegeri prezidenţiale. Potrivit unui sondaj realizat de OpinionWay pentru „Le Figaro”, pe locul următor se clasează Martine Aubry, prim-secretarul Partidului Socialist, Ségolène Royal, fostă candidată socialistă la alegerile prezidenţiale cu 23% şi François Hollande, fostul lider socialist cu 14%. Ancheta a fost realizată online în perioada 29 septembrie - 5 octombrie, pe un eşantion de 951 de persoane, reprezentativ pentru simpatizanţii de stânga, extras dintr-un eşantion reprezentativ pentru populaţia franceză, de 2.282 de persoane.