Pentru prima dată de la înfiinţarea Festivalului Internaţional de Film găzduit de capitala Bosniei-Herţegovina, Consiliul Europei a decis să devină unul dintre partenerii organizatori ai acestei manifestări. A 14-a ediţie a festivalului are loc în perioada 15-23 august şi pe lîngă cele zece programe ce numără peste 200 de filme proiectate la Sarajevo, acest eveniment îşi continuă misiunea de a clădi un climat de pace şi toleranţă între cele trei comunităţi, musulmani, sîrbi şi croaţi. Un obiectiv similar, e drept pe o scară extinsă la cei peste 800 de milioane de locuitori ai Europei, are şi Consiliul Europei, în care reprezentanţii a 47 de state veghează la respectarea drepturilor omului, garantarea democraţiei şi dreptăţii. Efigia Consiliului Europei va apărea pe trofeul Inima din Sarajevo care va reveni laureaţilor acestei ediţii.
Capturarea lui Radovan Karadzic şi deferirea sa instanţei pentru fosta Iugoslavie reprezintă încă pas pe care cetăţenii din Bosnia-Herţegovina, în special, locuitorii capitalei Sarajevo îl fac spre a depăşi un trecut dureros. Asediul oraşului de către forţele paramilitare sîrbe timp de patru ani a curmat mii de vieţi indiferent de religie şi naţionalitate. Organizarea Festivalului de Film la scurt timp după semnarea acordurilor de pace de la Dayton, cînd întreaga ţara era devastată de conflict a fost primul gest de normalitate făcut de supravieţuitori. Prima ediţie a avut loc printre gloanţe trase sporadic de forţele care se retrăgeau în locaţii care scăpaseră nebombardate. Misiunea de a-i aduce pe oameni în sălile de cinema s-a dovedit a fi mai uşoară şi nu puţini dintre curajoşii locuitori din Sarajevo au răspuns invitaţiei. De altfel, de-a lungul timpului entuziasmul localncilor faţă de festival nu a scăzut şi filmele prezentate se bucură de o mare audienţă, fapt care în restul anului nu se concretizează. Cinematografia bosniacă contribuie în prezent la conturarea unei indentităţi naţionale într-un context politic complicat al unuia dintre cele mai birocratice micro-state din lume. Entităţile sîrbă şi croato-musulmană au fiecare structuri statale proprii la care se adaugă ierarhia federală, care reprezintă la nivel internaţional Bosnia-Herţegovina.
Festivalul de Film de la Sarajevo se bucură de sprijin la nivel federal, dar şi din partea Federaţiei Croato-Musulmane, în timp ce oficialii din Republica Srpska ignoră acest eveniment. Chiar şi aşa acest eveniment este principala manifestare care promovează Bosnia-Herţegovina în lume. Din 2005 ţara a devenit membră a Eurimages, ceea ce facilitează accesul cineaştilor bosniaci la fonduri europene în aşteptarea aderării la UE. De-a lungul timpului personalităţi importante, precum Bono, Mike Leigh, Nick Nolte, Juliette Binoche, Steve Buscemi, au fost prezente la Sarajevo ca oaspeţi ai festivaluri, cărora anul acesta li se vor adăuga Kevin Spacey, scenaristul Charlie Kaufman sau realizatorul independent Todd Haynes. Dialogul între reprezentanţii unor culturi diferite este cea mai eficientă metodă de a reconstrui pacea şi reface climatul de toleranţă care a domnit timp de secole, la Sarajevo.