Consiliul înțelepților, bomboana de pe coliva democrației

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dictatură financiară. Recomandări secrete și... obligatorii

Consiliul înțelepților, bomboana de pe coliva democrației

Economie 28 Martie 2016 / 17:51 521 accesări

Democrație? Uitați repede termenul. România merge cu pași repezi spre dictatură financiară

Democrație? Uitați repede termenul. România merge cu pași repezi spre dictatură financiară

Nouă înțelepți ultra-prudenți (5 din BNR, 2 din ASF și 2 numiți de Guvern) vor avea puterea de a decide ce-i bine și ce-i rău în țara democratică România. Dacă ei spun că legea dării în plată e de porc, „puterile“ statului sunt OBLIGATE să facă ceva în privința asta. Dacă li se năzare că ar trebui să golim rezerva națională și să o vindem pe mărunțiș bancherilor, „puterile“ se supun, iar dacă țara dă faliment, cei nouă nu pot fi trași la răspundere. Sunt imuni la orice. Culmea tupeului, cei de la BNR spun că Parlamentul a făcut dreptate când a votat această lege a prudenței... De ce s-a ajuns la o asemenea aberație? Pentru că nimănui nu îi pasă, d-aia.

SEMANTICĂ, DOMNULE! Avem și noi o înțelegere cu Banca Națională a României (BNR): independență operațională în schimbul unei puteri limitate drastic, că altfel se ajunge la dictatură. Dar uite că legea marii prudențe, prin care BNR face recomandări OBLIGATORII Guvernului, Parlamentului și Justiției, încalcă deal-ul, avertizează analistul Florin Cîțu - „Ne plac birocrația și intervenționismul. Le-am mânca pe pâine dimineață, dacă s-ar putea. Dacă mai-marii noștri s-ar pricepe și la economie așa cum se pricep la semantică și abureală... În 2007 a fost înființat Comitetul Național pentru Stabilitate Financiară, al cărui obiectiv era, citez, asigurarea stabilităţii sistemului financiar, prin promovarea unui schimb de informaţii permanent şi eficient între autorităţile membre, precum şi prin evaluarea, prevenirea şi, după caz, gestionarea situaţiilor de criză financiară. Dar BNR n-a fost mulțumită și în 2014 a venit cu Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială, care, citez, trebuie să contribuie la salvgardarea stabilităţii financiare, inclusiv prin consolidarea capacităţii sistemului financiar de a rezista şocurilor şi prin diminuarea acumulării de riscuri sistemice. QED“. Culmea, notează Cîțu, BNR spune că Parlamentul a făcut dreptate când a votat legea prudenței, care dă puteri mai mari băncii centrale. Dar aceeași bancă centrală acuză același Parlament că nu știe ce face când votează darea în plată...

IMUNITATE TOTALĂ Și avocatul Gheorghe Piperea a luat atitudine împotriva acestei legi, depunând luni o petiție la Avocatul Poporului și cerând sesizarea Curții Constituționale. El cere și președintelui să retrimită legea în Parlament - „Nu sunt convins că vreuna dintre instituțiile citate mai sus se va simți obligată să atace legea, dar nici nu putem tăcea chiar toți“. De ce este atât de periculoasă legea? Simplu, după cum spuneam - tot ce „recomandă“ Consiliul celor 9 Ultra-Prudenți (5 sunt șefi din BNR, 2 sunt șefi din ASF, iar 2 sunt numiți de Guvern) are caracter obligatoriu. Dacă cei nouă înțelepți spun că darea în plată e nașpa, „puterile“ din stat trebuie să o îngroape... Dacă nu le place falimentul personal, actul rămâne în comisii pentru totdeauna. „Și, iar asta este bomboana de pe coliva democrației în România, membrii comitetului, precum și tehnicienii și secretarii lor sunt imuni la orice răspundere penală sau civilă (cu excepția cazurilor de rea-credință, dar oare cine verifică asta, mai ales în cazul recomandărilor/avertizărilor secrete?). Este o imunitate care nici măcar nu poate fi ridicată...“, conchide Piperea.



12