Punct final în lupta dintre parlametarii PSD de Constanţa şi preşedintele Traian Băsescu. Legea privind trecerea a 20% din acţiunile Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa (CNAPMC) la Consiliul Local Constanţa a primit ieri, pentru a doua oară, girul deputaţilor, care au respins în şedinţă cererea de reexaminare a preşedintelui României, Traian Băsescu, privind legea referitoare la transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de 1.369.125 de acţiuni deţinute de stat ale CNAPMC. La fel ca în Senat, unde s-a respins cererea şefului statului, deputaţii PSD de Constanţa, Alexandru Mazăre şi Eduard Martin, iniţiatorii proiectului, alături de regretatul Corneliu Dida, înlocuit de Lucian Băluţ, au reuşit să-şi convingă colegii din Parlament de utilitatea transferului de acţiuni ale CNAPMC de la stat la Consiliul Local Constanţa. După lobby-ul făcut de social democraţi în favoarea transferului acţiunilor, plenul Camerei Deputaţilor a respins cererea de reexaminare a legii cu un scor zdrobitor: 152 de voturi „pentru”, 55 „împotrivă” şi 9 „abţineri”. Cum Camera Deputaţilor a fost for decizional, iar legea a trecut pentru a doua oară prin Parlament, deoarece şeful statului nu a fost de acord cu acest transfer de acţiuni, retrimiţînd textul de lege în Parlament, în momentul de faţă se poate spune că Primăria Constanţa, prin Consiliul Local Muncipal, a devenit acţionar la portul Constanţa, deoarece preşedintele Traian Băsescu este obligat să promulge actul normativ de această dată.
PD-L a fost împotriva proiectului Constanţei
Ca şi la prima aprobare a sa din 26 februarie, şi de această dată, parlamentarii PD-L au votat împotriva acestei legi privind transferul a 20% din acţiunile portului la Consiliul Local Constanţa, dovedind încă o dată că rămîn fideli principiilor preşedintelui Băsescu, care, în cererea de reexaminare, Băsescu susţinea că Portul Constanţa este un obiectiv foarte important pentru strategia de securitate naţională a României şi pentru economia naţională. El a evidenţiat că vecinătatea bazelor militare din judeţul Constanţa determină influenţarea reciprocă a deciziilor strategice şi manageriale ale entităţilor implicate, bazele militare şi portul, în încercarea de a argumenta poziţia sa declarată împotriva descentralizării parţiale a Portului. Exact aceleaşi argumente au fost aruncate de Băsescu şi în cazul transferului a 20% din acţiunile Aeroportului Mihail Kogălniceanu în proprietatea Consiliului Judeţean Constanţa, numai că şi în acel caz, deputaţii nu au ţinut cont de răzbunările politice ale preşedintelui şi au trecut Legea, din nou, în aceeaşi formă, ulterior aceasta intrînd în vigoare. După intrarea în vigoare a legii de trecere a 20% din acţiunile deţinute de stat la CNAPMC, adunarea generală a acţionarilor Companiei va proceda la înscrierea menţiunilor necesare la Oficiul Registrului Comerţului. Consiliul Local Constanţa va avea toate drepturile şi obligaţiile ce decurg din calitatea de acţionar minoritar la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime - SA Constanţa.
Banii din port ar putea fi utilizaţi în programul de locuinţe ieftine pentru tineri
Iniţiatorii Legii au declarat, la finalul şedinţei de ieri, că acest act normativ reprezintă adevărata descentralizare. În opinia deputaţilor PSD de Constanţa, acţiunile pe care le va deţine administraţia locală la port, vor duce la aplicarea unor proiecte în beneficiul constănţenilor. „Aşa cum a fost şi la legea cu aeroportul, preşedintele României este obligat să promoveze legea de trecere a 20% din acţiunile portului la Consiliul Local Constanţa. Am promis cînd Traian Băsescu a respins proiectul nostru, că vom munci mai departe şi vom trece încă o dată prin Parlament, acest act normativ, prin care, constănţenii vor avea cei 20% din acţiunile portului. Le merită şi cred că, în calitate de acţionar, Consiliul Local Constanţa va reuşi să aducă mai mulţi bani la buget, care vor fi dirijaţi pentru nevoile strigente ale oraşului, exemplu în acest sens fiind construcţia locuinţelor ieftine pentru tineri. Mă bucur că, încă o dată, parlamentarii au fost convinşi de argumentele noastre, întrucît cererea preşedintelui Traian Băsescu nu avea niciun fundament, ea fiind motivată doar din dorinţa de a se răzbuna politic. De ce să nu devină şi constănţenii acţionari la port, aşa cum este Fondul Proprietatea, o entitate privată?”, a declarat Alexandru Mazăre. La rîndul său, Eduard Martin a declarat că legea înseamnă foarte mult, pentru că, prin această lege „am dat Cezarului ce este al Cezarului”. „Este normal ca aceste acţiuni să treacă la Consiliul Local Constanţa, deoarece portul se află pe raza teritorială a oraşului. Sîntem fericiţi că am reuşit să trecem, din nou, acest proiect de lege, în ciuda opoziţiei vehemente a şefului statului”, a spus Eduard Martin. El a mai precizat că, în cazul în care va fi ales, din nou, deputat, va iniţia un alt proiect de lege, prin care Consiliul Local să-şi mărească numărul de acţiuni la port. Unul din parlamentarii care au sprijinit acest proiect legislativ a fost liberalul Gheorghe Dragomir, care a declarat că a votat pentru respingerea cererii de reexaminare şi s-a declarat total în favoarea transferului de acţiuni de la stat la Consiliul Local. „Toţi deputaţii PNL au votat această lege, pentru că ea este în beneficiul constănţenilor. În acest moment, preşedintele Băsescu este obligat să promulge această lege”, a spus Gheorghe Dragomir.