Consilierii locali municipali din Constanţa s-au întrunit, ieri, în cadrul unei şedinţe ordinare care a avut 101 de proiecte pe ordinea de zi, 73 dintre acestea fiind proiecte de aprobare a unor planuri urbanistice de detaliu (PUD). Amintim că, în ultimele luni, autoritatea locală nu a putut să aprobe astfel de documente necesare agenţilor economici şi persoanelor fizice din Constanţa care doresc să construiască întrucît Ministerul Mediului a emis o ordonanţă prin care a impus necesitatea unor avize de mediu pentru eliberarea PUD-urilor. Prin urmare, toate PUD-urile care trecuseră de Comisia de Urbanism a Consiliului Local Muncipal (CLM) şi ar fi urmat să fie prezentate în plenul precedentelor şedinţe ale Consiliului au fost amînate, pentru ca solicitanţii acestor PUD-uri să poată obţine avizele de mediu.
Consilierii locali, nemulţumiţi de acţiunile poliţiei privind fluidizarea traficului
Înaintea dezbaterii proiectelor de pe ordinea de zi, consilierii i-au dat cuvîntul comandantului Poliţiei Municipiului Constanţa, comisar şef Radu Ungureanu, care a fost invitat oficial de aleşii locali pentru a discuta pe tema fluidizării traficului din Constanţa. Comisarul şef a arătat că Serviciul de Poliţie Rutieră din cadrul Poliţiei Municipale a fost restructurat la începutul acestui an, alături de serviciul de poliţie economică. ”În ciuda faptului că nu mai avem serviciu de poliţie rutieră, inspectorii noştri au şi atribuţii, ce-i drept mai limitate, privind traficul rutier”, a declarat comandantul Poliţiei municipale. El a afirmat că poliţiştii din Constanţa dau zilnic cîte 400 de amenzi pentru nerespectarea normelor de trafic, peste 100 dintre acestea fiind aplicate taximetriştilor. Majoritatea amenzilor aplicate acestora (40-60) au la bază nerespectarea HCLM 464/2003, privind parcările neregulamentare. Pentru a nu strica vacanţa turiştilor, poliţiştii de la municipiu au hotărît ca, în timpul sezonului estival, să adopte o politică de prevenire a fenomenului infracţional, neaplicînd amenzi la prima abatere, ci eliberînd doar avertismente.
De cealaltă parte, consilierii locali municipali au reclamat faptul că ar trebui luate măsuri mai dure în privinţa parcărilor neregulamentare care, frecvent, conduc la crearea de blocaje în trafic. ”Pe strada principală din staţiunea Mamaia sînt foarte mulţi poliţişti care supraveghează traficul, însă pe străduţele laterale nu am văzut nici un poliţist care să se obosească să dea amenzi pentru parcări, pentru că acolo se petrec cele mai mari blocaje”, a declarat viceprimarul Constanţei, Gabriel Stan. Comandantul Poliţiei Municipiu a declarat că inspectorii din subordinea lui nu asigură siguranţa traficului în Mamaia, ci Poliţia Rutieră, şi a asigurat Consiliul Local că va transmite problemele ridicate colegilor de la rutieră.
Două centrale termice pentru blocurile neracordate la RADET
Consilierii locali au aprobat două proiecte prin care CLM şi-a însuşit studiul de fezabilitate pentru două investiţii care vizează punerea în funcţiune a două centrale termice pentru blocurile din zona Energia şi imobilele de locuinţe G1 - G3, situate în zona Delfinariu. Cele şase blocuri nu beneficiază de agent termic de ani buni, din cauza faptului că centralele termice care le deservesc aparţin unor întreprinderi care consideră că funcţionarea lor nu este rentabilă. În fiecare iarnă, autoritatea locală a trebuit să intervină pe lîngă cele două societăţi comerciale pentru ca locatarii blocurilor respective să poată beneficia de căldură şi apă caldă. Încă de anul trecut, Primăria a încercat să preia centralele termice, însă acest lucru nu a fost posibil din cauza opoziţiei Consiliilor de Administraţie, fapt pentru care s-a decis înfiinţarea unor noi centrale, în administrarea RADET, care să deservească blocurile.
Un alt proiect votat ieri de Consiliul a avut ca obiect identificarea a două locaţii situate la marginea oraşului, pentru înfiinţarea unor autogări. Obiectivele cu aceeaşi destinaţie care au funcţionat pînă acum sînt private şi au fost desfiinţate de către actualii proprietari. Directorul Direcţiei Programe, Relaţii Internaţionale şi Organizare Evenimente, Petrică Munteanu, a declarat că cele două locaţii vor fi stabilite la marginea oraşului. Călătorii veniţi din judeţ sau din judeţele limitrofe vor coborî în noile autogări, urmînd să fie preluaţi de autovehiculele de transport călători de pe rutele interne ale oraşului.