Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Procurorul general Augustin Lazăr, cu sabia deasupra capului

Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte

Justiție 05 Ianuarie 2018 / 13:54 2773 accesări

Judecătoarea Simona Camelia Marcu a fost aleasă, vineri, preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Ea a fost aleasă cu 11 voturi pentru și 8 împotrivă. Judecătoarea Simona Camelia Marcu, în vârstă de 51 de ani, a fost singurul magistrat care şi-a depus candidatura pentru funcția de președinte al CSM. Este membru al Consiliului din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiție, unde a activat ca judecător la Secţia Contencios Administrativ. Într-un top al judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție cu cele mai mari averi, Simona Camelia Marcu figura, în 2011, pe locul trei. Simona Marcu este absolventă a Facultatăţii de Drept din cadrul Universității Bucureşti. A activat ca judecător la Judecătoria Sector 1. A deținut funcția de vicepreședinte al Tribunalul Bucureşti, iar apoi a devenit magistrat Curtea de Apel București, potrivit romanialibera.ro. Interesant este că noul președinte al CSM a cerut, în urmă cu ceva timmp verificarea procurorului general, Augustin Lazăr. În proiectul prezentat la depunerea candidaturii pentru alegerea ca membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Simona Marcu a pledat pentru "echilibrul sistemului judiciar”, arătând că "CSM trebuie să-şi asume pe deplin rolul constituţional de garant al independenţei justiţiei şi să se implice în stabilirea şi aplicarea unor politici judiciare constante şi coerente”. De asemenea, ea a pledat pentru indemnizaţiile şi pensiile judecătorilor, arătând că "aceste elemente nu constituie şi nu trebuie tratate ca privilegii ale acestei categorii profesionale, ci ca o condiţie obligatorie pentru asigurarea independenţei justiţiei”.

Reamintim că astăzi plenul Consiliului Superior al Magistraturii s-a reunit pentru a-și alege noua conducere - preşedintele şi vicepreşedintele. La şedinţa a participat și Klaus Iohannis, dar și Tudorel Toader, ministrul Justițieii, și Augustin Lazăr, procurorul general. În cadrul întâlnirii, judecătorul Bogdan Mateescu i-a spus preşedintelui Klaus Iohannis că a simţit "neadecvate unele reacţii ale politicienilor la adresa justiţiei". "Să ştiţi că şi eu, în calitatea de judecător, am simţit neadecvate unele reacţii ale politicienilor de orice tip la adresa justiţiei. (..) Vă mulţumim pentru sprijin şi multumim tuturor persoanelor implicate în conducerea acestut stat în afara căruia niciunul nu suntem, că înţelegeţi şi vor înţelege că independenţa justiţiei e un fundament al statului român democratic şi trebuie să o vedem dincolo de chestiunile declarative şi că trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă, politicieni sau nu, magistraţi apolitici sau nu, cetăţeni ai României, să o consolidăm. Misiunea mea în acest consiliu este să apăr independenţa justiţiei. Am rămas şi eu cu un gust amar faţă de anumite fapte, acte", i-a spus judecătorul Bogdan Mateescu preşedintelui Klaus Iohannis la şedinţa CSM.

De asemenea, ministrul Justiției, Tudorel Toader i-a spus preşedintelui României, în şedinţa CSM, referitor la proiectul de modificare a legilor justiţiei, ca nu el a fost cel care l-a predat comisiei speciale, ci forul l-a preluat. "Eu am în faţă un proiect de candidatură şi citesc o jumătate de frază, care în opinia mea este cheia bunului mers al justiţiei, şi anume: respectarea strictă a atribuţiilor constituţionale şi legale, a statutului judecătorilor si procurorilor. (...) Dumneavoastră, domnule preşedinte, ştiţi că într-un alt context m-am angajat să fac o radiografie a evoluţiei sistemului judiciar, a puterii judecătoreşti pentru a vedea în ce măsură echilibrul puterilor în stat poate fi etapizat, îmbunătăţit. (..) Aţi vorbit de procedura de elaborare a legilor justiţiei. Sigur, nu vreau să spun că a fost bine sau n-a fost bine. Dar cu certitudine vreau să vă spun că nu ministrul justiţiei a predat priectul de lege către Comisia specială, ci Comisia specială a invitat ministrul care a prezentat proiectul de lege de 50 de minute, după care Comisia l-a preluat şi l-a însuşit ca iniţiativă legislativă", a spus Tudorel Toader în şedinţa CSM prezidată de preşedintele Klaus Iohannis. La rândul său, Iohannis a criticat modificările la legilor Justiţiei, spunând vineri, la şedinţa CSM, că acestea s-au făcut precum îngrăşarea porcului în Ajun, cu "pumnul în gura Opoziţiei" şi fără transparenţă. "O procedură parlamemtară pe care în această formă nu am avut-o niciodată, cu discuţii lipsite total de transparenţă, cu pumnul în gura Opoziţiei, ba chiar unii au vrut să voteze ca Opoziţia să nu mai aducă amendamente de alea deranjante, cu lucrat noaptea, cu lucrat multe ore în ultimele zile ale sesiunii. De ce s-ar fi grăbit doamnele şi domnii parlamentari să îngraşe porcul înainte de Crăciun? Probabil n-au auzit de acea vorbă din popor cu îngrăşatul porcului în Ajun de Crăciun", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii.



12