Consolidarea încrederii între Chişinău şi Tiraspol

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Consolidarea încrederii între Chişinău şi Tiraspol

Externe 19 Aprilie 2008 / 00:00 576 accesări

Trei dintre cele opt grupuri de lucru comune înfiinţate în vederea consolidării încrederii între Chişinău şi Tiraspol şi-au început, vineri, activitatea la Tighina. Grupurile de lucru vor colabora în domeniul dezvoltării infrastructurii, sistemului de protecţie socială, ecologiei şi agriculturii, potrivit unor surse din cadrul Ministerului Reintegrării. Negocierile informale în formatul “5+2” referitor la problema transnistreană s-au desfăşurat în zilele de 14 şi 15 aprilie, la Odessa, în Ucraina. Necesitatea de convocare de urgenţă a grupurilor comune de lucru pentru consolidarea măsurilor de încredere între Chişinău şi Tiraspol a fost convenită în cadrul întrevederii preşedintelui R. Moldova, Vladimir Voronin, cu liderul regiunii transnistrene, Igor Smirnov, de la 11 aprilie, în oraşul Tighina, după o pauză de şapte ani. La sfîrşitul lui 2007, preşedintele Vladimir Voronin a înaintat un set de iniţiative privind consolidarea încrederii şi securităţii între Chişinău şi Tiraspol în reglementarea transnistreană. Acestea prevăd demilitarizarea, crearea forţelor militare comune între Chişinău şi Tiraspol şi înlocuirea unităţilor militare proprii cu centre de pregătire a trupelor de menţinere a păcii.

“Întrevederea dintre preşedintele R. Moldova, Vladimir Voronin, şi liderul transnistrean, Igor Smirnov, de la 11 aprilie, consider că va avea o influenţă profundă pentru activitatea Comisiei Unificate de Control (CUC), în special, în soluţionarea problemelor din zona de securitate\", a declarat Ion Solonenco, co-preşedintele al comisiei, din partea R. Moldova. Solonenco a menţionat că şedinţa comisiei de la 17 aprilie a fost marcată de analiza unor încălcări comise de partea transnistreană. Astfel, în dimineaţa zilei de 17 aprilie, partea transnistreană a plasat în alertă toate organele de drept din Zona de Securitate. “Acest lucru a fost realizat fără informarea din timp a membrilor Comisie Unificate de Control, observatorilor militari şi comandamentului militar”, a precizat Solonenco. De asemenea, în cadrul şedinţei de joi, în urma aprobării candidaturilor a patru observatori militari din partea Ucrainei, a fost încheiat procesul de completare a contingentului ucrainean de observatori militari. Totodată, pentru a treia oară consecutiv, a fost respinsă propunerea cu privire la acceptarea ca membru al comisiei a generalului Valentin Izotov. Motivul refuzului a fost exercitarea de către acesta, în prezent, a unei alte funcţii.

Ion Leahu, reprezentantul R. Moldova în cadrul comisiei, a declarat că, în pofida acceptării spre analiză de către partea transnistreană a proiectului cu privire la eliminarea posturilor fixe din Zona de Securitate, nu s-a remarcat nicio iniţiativă din partea acestora. Delegaţia R. Moldova a propus de mai multe ori eliminarea celor 15 posturi fixe ale trupelor de menţinere a păcii. Această decizie a fost adoptată la 20 martie 1998, în cadrul întîlnirii la nivel înalt de la Odessa, cînd s-a stabilit că situaţia permite acest lucru.



12