Un consorţiu format din companii din Emiratele Arabe Unite şi Europa plănuieşte să exporte suficient gaz din Kurdistanul irakian pentru prima fază a proiectului Nabucco. Două companii din Emiratele Arabe Unite, Dana Gas şi Crescent Petroleum, vor încheia un parteneriat cu OMV şi MOL pentru a exporta gaz din Kurdistanul irakian spre Europa. Potrivit acordului anunţat duminică de companiile arabe, OMV şi MOL vor avea cîte 10% din consorţiu. OMS va plăti 350 de milioane de dolari pentru partea sa, iar banii vor fi reinvestiţi în proiect.
Importurile din Kurdistanul irakian, prin Turcia, ar reprezenta pentru Europa şansa de a-şi reduce dependenţa energetică faţă de Rusia. Europa depinde de Rusia pentru un sfert din aprovizionările sale cu gaze naturale, iar întreruperea livrărilor de iarna aceasta, din cauza unei dispute cu Ucraina, a sporit nevoia de diversificare a aprovizionării. Rusia se opune proiectului Nabucco şi lucrează la un proiect rival, South Stream. Oficialii de la Moscova au semnat vineri acorduri cu partenerii săi pentru a accelera punerea în aplicare a proiectului. Pe de altă parte, Rusia este cel mai mare partener comercial al Turciei, care este al treilea importator de gaz rusesc. Un acord de aprovizionare încheiat cu 26 de ani în urmă între cele două ţări expiră în 2012 şi au convenit sâmbătă să lucreze la prelungirea acestuia.
Dacă Europa ar primi gaz din Kurdistanul irakian pe teritoriul Turciei, autorităţile de la Ankara ar obţine o pîrghie suplimentară în negocierile de aderare la UE. Datorită poziţiei sale geografice, între Orientul Mijlociu, Asia Centrală şi Europa, Turcia este conştientă de potenţialul său de partener strategic, acesta fiind unul dintre cele mai puternice argumente ale sale pentru a fi primită în UE. Exporturile de gaz ar acorda Kurdistanului irakian semiautonom un loc pe piaţa energetică. Rezervele sale de gaz şi petrol au fost puţin exploatate în timpul regimului lui Saddam Hussein şi ar putea fi chiar mai mari decît se crede.