Constanța a sărbătorit în stradă 1 Decembrie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ziua Națională a României

Constanța a sărbătorit în stradă 1 Decembrie

Eveniment 02 Decembrie 2014 / 00:00 1330 accesări

MAI MULTĂ UNITATE Petrecerile s-au ţinut lanţ, ieri, în toată Constanţa de Ziua Națională a României. Pentru prima dată de când la cârma administrației locale se află Radu Mazăre, Primăria a organizat petreceri în cinstea Marii Unirii de la 1 decembrie 1918. Mai exact, în cinci locații din municipiu, în Poarta 6, CET, parcul din Tomis II, parcul Tăbăcărie și cartierul Henri Coandă, mii de constănțeni au mâncat tradiționala fasole cu cârnați, care a fost asezonată cu castraveți murați și un pahar de vin fiert sau suc. Mai multe formații au oferit un adevărat program artistic, și i-au încântat pe români cu melodi atât patriotice, cât și lăutărești, iar cei prezenţi au putut da jos caloriile asimilate încingând hore. De la petreceri nu a lipsit nici primarul Radu Mazăre care s-a aflat alături de locuitorii cartierului CET, unde a fost primit cu mare bucurie. Înainte de a fi invitat la o porţie de fasole cu cârnaţi, Mazăre a stat de vorbă cu cetățenii, unii îngrămădindu-se să-l îmbrăţişeze. Alții i s-au plâns de problemele cu care se confruntă. La final, primarul Constanței s-a prins în horă cu mai multe doamne. „Până acum n-am organizat aşa ceva. Mi-am dat seama că am făcut un lucru bun. Îmi place să stau între oameni, oriunde, în România sau unde călătoresc. Le urez tuturor să fie mai buni unii cu ceilalţi. Nu contează ce suntem, turci, machedoni ori ţigani. Nu contează conflictele, politice sau de orice altă natură, că-i pe stânga, că-i pe dreapta. Trebuie să fim mai blânzi. Dacă nu ne iubim şi n-avem grijă unul de altul, n-are cine să aibă”, a afirmat Mazăre. Cât despre fasolea cu cârnați, primarul Constanței a spus că a fost delicioasă.

30.000 DE PORȚII de FASOLE Atmosferă de sărbătoare a fost și în celelalte patru locații, unde Primăria a oferit tradiționala mâncare românească. Indiferent de etnie sau religie, constănțenii au gustat din deliciosul preparat. ”Eu sunt musulman, dar nu pot să mă abțin de la a mânca fasole, mai ales că a fost preparată separat de cârnați. Iar vinul fiert se potrivește perfect mai ales pe frigul ăsta”, a spus Asan Fedbi. La rândul ei, Parasciva Găină a spus că românii trebuie să fie mai uniți și să nu se mai certe atat de mult. În total, pentru cele cinci locații, Poarta 6, CET, parcul din Tomis II, parcul Tăbăcărie și cartierul Henri Coandă, Primăria a pregătit aproximativ 30.000 de porții de mâncare, care vor fost făcute de cei care gătesc pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf Andrei“.

Eroii din Primul Război Mondial, comemorați la Cimitirul Central

Cu ocazia împlinirii a 96 de ani de la Unirea de la 1 decembrie 1918, aproximativ 300 de persoane s-au adunat în Cimitirul Central, la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial, pentru a depune coroane în cinstea tuturor militarilor care s-au jertfit pentru reîntregirea țării. La ceremonial au participat detașamentele Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Armatei Române, Armatei Americane, Jandarmeriei și Poliției Române, iar evenimentul a început pe tonurile fanfarei militare odată cu defilarea Gărzii de Onoare în fața oamenilor veniți să-și cinstească eroii. Mai apoi, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a ținut o ceremonie de pomenire pentru cei care au luptat pentru Marea Unire. După ce slujba a luat sfârșit, reprezentanții autorităților locale, printre care și prefectul județului, Radu Volcinschi, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța (CJC) Cristian Darie și reprezentanții Primăriei Constanța, consilierii locali Marioara Cojoc și Paula Cioceanu, au depus coroane și jerbe de flori la Monumentul Eroilor. „Sunt 96 de ani de când înaintașii noștri au înfăptuit Marea Unire și ar trebui să fim în continuare uniți, pentru că doar așa putem fi puternici”, a declarat vicepreședintele CJC Cristian Darie.



12