Constanța, din nou sub cod galben de ploi și vijelii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Constanța, din nou sub cod galben de ploi și vijelii

Eveniment 19 Iunie 2014 / 00:00 1420 accesări

Dobrogea nu scapă nici astăzi de ploi. Administrația Națională de Meteorologie a emis, ieri, o nouă atenționare de cod galben de ploi torențiale și furtuni pentru 16 județe din sudul și sud-vestul țării, printre care şi Constanţa, care a intrat în vigoare astăzi, la ora 3.00. Potrivit meteorologilor, în intervalul 19 iunie, ora 3.00 - 20 iunie, ora 15.00, instabilitatea atmosferică va fi accentuată. Temporar, vor fi averse ce vor avea caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie și, izolat, căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 20 - 25 de litri/metru pătrat și pe arii restrânse 45 - 50 de litri/metru pătrat. Potrivit Centrului Meteorologic Regional Dobrogea, astăzi, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 21 şi 24 de grade Celsius, iar cele minime între 13 şi 18 grade Celsius. Și Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis ieri o atenționare de cod galben de inundații valabilă până astăzi, la ora 18.00, pentru râuri din 15 judeţe, printre care și județele Constanța și Tulcea. Hidrologii spun că pe durata codului galben vor avea loc scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, dar și viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale.

MĂSURI PREVENTIVE Pentru prevenirea efectelor negative cauzate de instabilitatea atmosferică, specialiştii ISU ”Dobrogea” le recomandă cetăţenilor să evite copacii ori ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale. O altă măsură preventivă este respectarea regulii de salvare 30/30, adică este indicat să ne adăpostim în interiorul unei clădiri dacă, după ce am văzut un fulger, nu reuşim să numărăm până la 30 înainte de a auzi tunetul. În acest caz, este recomandat să rămânem în interiorul clădirii încă 30 minute după ce am auzit ultimul tunet. În timpul unei furtuni, specialiștii ne recomandă să ne aşezăm ghemuit la pământ și să punem mâinile pe urechi şi cap; să nu ne întindem pe pământ; să evităm obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în arie deschisă, câmpuri, plaje sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete etc.; să căutăm adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi dacă ne aflăm în pădure; să mergem într-o zonă joasă dacă suntem într-o zonă deschisă.

RAJA A ACTIVAT COMANDAMENTUL DE URGENȚĂ În urma atenționărilor meteorologice de cod galben cu instabilitate atmosferică și ploi însemnate cantitativ, pentru a interveni cu promptitudine în rezolvarea problemelor ce pot apărea, la nivelul SC RAJA SA s-a activat ieri Comandamentul pentru situaţii de urgenţă. Pentru asigurarea funcţionării sistemelor operate, la nivelul comandamentului au fost constituite echipe de intervenţie dotate cu toate utilajele necesare, echipe ce vor asigura permanenţa în toată această perioadă. Reprezentanții RAJA fac apel către toţi consumatorii care înregistrează probleme la sistemul de canalizare, pentru remedierea acestor situaţii într-un timp cât mai scurt, să sesizeze toate avariile apărute la dispeceratul societăţii, la numărul de telefon: 0241.66.44.44.

Taguri articol


12