Ieri a fost Ziua Internațională a Iei, celebrată pe șase continente de comunitățile românești de pretutindeni. De la fetițe de trei anișori până la domnișoare care mai de care mai frumoase și doamne cu vârste respectabile, toate au purtat cu mândrie cămașa tradițională românească. La Constanța a avut loc ieri o expoziție vestimentară și foto cu ateliere de țesut în Piața Ovidiu, iar un stand meșteşugăresc a fost amplasat și în curtea Muzeului de Artă Populară. Meșterii vor fi prezenți și astăzi la stand, unde se găsesc și ii de vânzare din zona Prahovei, iar instituția găzduiește totodată pe durata întregii veri expoziția „Cămașa românească”.
ȘEZĂTOAREA DIN ZONA ISTORICĂ Fetele de la Șezătoare Constanța au realizat o adevărată desfășurare de culoare, tradiții și frumusețe în Piața Ovidiu, unde sute de constănțeni le-au putut admira, fotografia și întreba despre cum se țese ia și ce modele sunt specifice Dobrogei și altor zone. Tot aici a avut loc și expoziția foto „Sânziene în Urban” a grupului Film Photography Constanța. „Cea mai mare provocare a fost să aducem ia în spațiul modern urban și să arătăm că tradițiile pot fi păstrate și sărbătorite autentic și la oraș. Vrem să purtăm acest trend pe parcursul anului, nu doar cu ocazii speciale. Fetele le explică oamenilor detaliile artei de a confecționa, avem ii țesute anul acesta sau ii vechi de zeci și chiar și de o sută de ani, cu poveștile lor de la bunici. Noi reproducem motivele autentice, nu vindem ii, dar publicul se arată foarte interesat”, a declarat organizatoarea Simona Niculescu.
SUCCESUL CĂMĂȘII ROMÂNEȘTI Cu coronițe de flori și pălărioare din paie, cu broderii diferite sau chiar cu tatuaje cu motive tradiționale, fetele au afișat zâmbete și machiaje naturale, așteptând cu nerăbdare și ediția de anul viitor, când își vor etala noile cămăși pe care le vor țese. Comunitatea „La Blouse Roumaine” a creat și inițiat Ziua Universală a Iei pe 24 iunie în 2013, odată cu sărbătoarea Sânzienelor și a Sfântului Ioan de vară. Pe internet a fost lansată luna aceasta și o petiție pentru introducerea iei românești în patrimoniul UNESCO, semnată de 10.000 de oameni.