Panica a fost cuvântul de ordine, sâmbătă seara, în mare parte din regiunea de sud-est a României, după ce în Vrancea a avut loc cel mai mare cutremur din ultimii zece ani. Seismul cu o magnitudine de 5,7 grade pe scara Richter a avut epicentrul în Vrancea, însă a fost resimțit puternic în mai multe județe din sud și est, dar și în Bulgaria și Republica Moldova. Mișcarea telurică a fost urmată de aproximativ zece replici de până la 3,3 grade Richter. „Este o activitate seismică normală şi așteptată. De obicei, cutremurele crustale de peste cinci grade, cum a fost acesta, sunt însoţite de replici. Perioada în care acestea apar poate fi şi ceva mai lungă. Noi înţelegem prin replici tot ce se întâmplă după. Condiţia este ca aceste evenimente să fie înregistrate în aceeaşi zonă. Perioada poate fi de ordinul câtorva zile, chiar dacă se vor rări”, a explicat directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Mircea Radulian. El a mai spus și că replicile înseamnă o reechilibrare a tensiunii din Vrancea. Cutremurul de sâmbătă, produs la o adâncime mică, de 39 de kilometri, a fost și cel mai mare după cel de 6 grade înregistrat în octombrie 2004, tot în Vrancea. Un seism de 5,5 grade Richter a avut loc și anul trecut, în Vrancea. Din cauza intensității neobișnuit de mari a cutremurului pentru această regiune a țării, sâmbătă seara, mai multe localități din județul Galați au rămas în beznă. De asemenea, rețelele de telefonie mobilă au fost temporar indisponibile din cauza suprasolicitării. Dacă, în unele zone, oamenii s-au ales doar cu sperietura, în alte părți, seismul a cauzat și pagube materiale. Directorul INFP, Constantin Ionescu, spune că acest seism a fost unul relativ atipic pentru zona Vrancea, din punctul de vedere al adâncimii mici la care s-a produs, şi de aceea a fost resimţit relativ puternic. „De regulă, în această zonă seismică avem cutremure de adâncimi de 90 până la 140 de kilometri”, a explicat Ionescu. Specialiștii INFP dau asigurări că seisme cu magnitudine moderată asemeni celui de sâmbătă sunt mai periculoase pentru zona epicentrală, fiindcă acolo produc cele mai mari efecte. Secretarul de stat care conduce Departamentul de Intervenţii în Situaţii de Urgenţă din MAI, Raed Arafat, recomandă românilor ca, în caz de cutremur, să aibă în casă provizii pentru minimum 72 de ore.
SEISME PUTERNICE ÎN ASIA Cutremure de intensitate medie sau mare au avut loc sâmbătă și în Japonia și China. În arhipelagul nipon, oamenii de știință japonezi au înregistrat o valoare seismică de 6,8 grade. Aici, zeci de persoane au fost rănite. În China, cutremurul produs în provincia Sichuan a măsurat 5,9 grade Richter. Și aici s-au înregistrat aproximativ cinci morți și peste 50 de răniți.
Cutremurul de sâmbătă, de intensitate medie, care a zguduit o parte din România și s-a resimțit și peste granițe, a fost surprins și de camerele de supraveghere. La Galați, seismul a fost filmat de camerele de luat vederi din bucătăria unui restaurant fast-food. Oamenii sunt înspăimântați și uimiți în același timp până când realizează că au de-a face cu un cutremur. Imaginile pot fi urmărite la adresa: https://www.youtube.com/watch?v=BJGqsSDcXp. Și la Focșani, urmările cutremurului de 5,7 grade au fost filmate, iar clipul de pe camerele de supraveghere ale unui supermarket poate fi accesat aici: https://www.youtube.com/watch?v=J2qiKsqrh8Q.